EK o pritiscima na Crnu Goru zbog rezolucije o Srebrenici: Svi moraju poštovati presude međunarodnih sudova

"Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja. To je istorijska činjenica koju su pravno utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodni sud pravde 2007. godine", ističu iz EK

36887 pregleda 103 reakcija 46 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Evropska unija (EU) očekuje od svih političkih aktera na zapadnom Balkanu da pokažu punu saradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost.

To su "Vijestima" kazali iz Evropske komisije (EK), odgovarajući na pitanja da li su zabrinuti zbog oštrih reakcija najviših zvaničnika Srbije na najavu Crne Gore da će glasati za usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici, te može li to potencijalno izazvati nove tenzije u regionu.

U odgovorima koje potpisuje portparol EK Peter Stano navodi se da je EU u više navrata bila vrlo jasna da u Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca. EU, kaže Stano, odbacuje svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici.

"Da je u Srebrenici počinjen genocid nije stvar mišljenja. To je istorijska činjenica koju su pravno utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2004. godine i Međunarodni sud pravde 2007. godine. EU očekuje od svih političkih aktera na zapadnom Balkanu da pokažu punu saradnju s međunarodnim sudovima, poštuju njihove odluke i priznaju njihovu nezavisnost i nepristrasnost", poručuje Stano.

Predlogom koji su inicirale Njemačka i Ruanda traži se da se 11. jul proglasi za međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Glasanje u Skupštini Ujedinjenih nacija trebalo je da bude 2. maja, ali je odgođeno. Novi termin glasanja još nije utvrđen.

Bonus video: