Milatović: Radićemo na tome da Crna Gora postane glavni strateški partner SAD na Zapadnom Balkanu

“Potrebno je inicirati formalizaciju strateškog partnerstva koje bi za cilj imalo intenzivniju saradnju naše dvije savezničke i prijateljske države", kazao je predsjednik Crne Gore, koji boravi u radnoj posjeti SAD

8423 pregleda 67 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore
Foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Sjedinjene Američke Države su izuzetno važan saveznik i jedan od najvećih prijatelja Crne Gore na međunarodnoj sceni, kazao je predsjednik države Jakov Milatović, koji boravi u radnoj posjeti SAD.

Milatović ističe i da je podrška SAD reformskim procesima u Crnoj Gori od krucijalnog značaja

On je, tokom više odvojenih sastanaka, razgovarao sa senatorima: Džin Šahin, Benom Kardinom, Krisom Marfijem, Tomom Tilsom, Rodžerom Vikerom, Džimom Rišom i Peterom Velčom. "Radi se o uticajnim američkim senatorima u čijem fokusu djelovanja je vanjska politika, uključujući i region Zapadnog Balkana", saopštio je kabinet predsjednika.

Milatović je naglasio kako je strateško partnerstvo između Crne Gore i SAD neophodno, te da bi donijelo višestruke benefite u ključnim oblastima kao sto su odbrana, ekonomija, kulturna saradnja, borba protiv korupcije i jačanje vladavine prava.

“Potrebno je inicirati formalizaciju strateškog partnerstva koje bi za cilj imalo intenzivniju saradnju naše dvije savezničke i prijateljske države. To je ono na čemu ćemo raditi u narednom periodu kako bi Crna Gora postala glavni strateški partner SAD na Zapadnom Balkanu“, kazao je Milatović.

Milatović SAD
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

Predsjednik države dao je punu podršku izglasavanju Zakona o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana koji je iniciran od strane senatora, ističući da bi on pokazao dodatnu posvećenost SAD demokratskoj konsolidaciji i ekonomskom razvoju regiona.

Milatović je predstavio sagovornicima reformske korake koje Crna Gora preduzima u cilju ubrzanja puta ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i poručio da je podrška SAD u tom procesu dragocjena.

Milatović SAD
foto: Kancelarija za odnose s javnošću Predsjednika Crne Gore

"Senatori su iskazali zadovoljstvo posjetom predsjednika i istakli da je SAD ponosna na snažne veze dvije države, te pohvalili napredak koji nasa drzava ostvaruje kada je u pitanju vladavina prava. Potvrdili su podršku reformskoj agendi i evropskim integracijama Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Senatorka Džin Šahin, koja je ujedno i inicijator Zakona o demokratiji i prosperitetu Balkana, je navela da će nastaviti sa naporima na izglasavanju tog Zakona koji bi donio nove inicijative i ojačao ekonomske veze između Crne Gore i SAD.

U nastavku posjete, Milatović će se sastati i sa više kongresmena, a predviđeno je i predavanje na Univerzitetu Džons Hopkins.

Bonus video: