Pristupanje EU ključno za budućnost Jadransko-jonskog regiona

Prema riječima Božovića, EUSAIR Crnoj Gori pruža priliku da njeguje dobrosusjedske odnose, jača upravljačke kapacitete i lakše pristupa fondovima EU za projekte koji su usaglašeni sa ciljevima i prioritetima Unije

2901 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo evropskih poslova
Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Regionalna saradnja, integracija država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU) i dobro upravljanje od ključne su važnosti za razvoj i prosperitet Jadransko-jonskog regiona, poručeno je sa godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) u Šibeniku.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) Bojan Božović, koji predvodi crnogorsku delegaciju na Forumu, kazao je da je Crna Gora zahvaljujući saradnji u okviru EUSAIR-a dobila značajnu podršku za infrastrukturne projekte.

Kako je saopšteno iz MEP-a, on je rekao da je to državi omogućilo bolju povezanost sa regionom, bolju zaštitu biodiverziteta, razvoj održivog turizma i bolje upravljanje.

Prema riječima Božovića, EUSAIR Crnoj Gori pruža priliku da njeguje dobrosusjedske odnose, jača upravljačke kapacitete i lakše pristupa fondovima EU za projekte koji su usaglašeni sa ciljevima i prioritetima Unije.

„Za nas je posebno značajan stub „Plavi rast“, kojim Crna Gora koordinira zajedno sa Grčkom, jer se u okviru ovog prioriteta jača plava ekonomija i omogućava bolja zaštita biodiverziteta“, kazao je Božović na panelu na visokom nivou.

On je dodao da je za Crnu Goru i ostale države kandidate za članstvo u narednom periodu naročito važna implementacija nedavno usvojenog Plana rasta za Zapadni Balkan.

Iz MEP-a su rekli da su, prije početka foruma, ministri i visoki zvaničnici iz zemalja Jadransko-jonskog regiona uvojili Šibeničku deklaraciju.

Kako su naveli, u Deklaraciji se, između ostalog, ističe snažna posvećenost aktivnostima na regionalnom, nacionalnom, prekograničnom i međunarodnom nivou u pogledu razvoja Jadransko-jonskog regiona.

"Takođe, Deklaracijom su pozvane evropske institucije, države obuhvaćene strategijom i drugi akteri da ojačaju predanost realizaciji uspješnih makroregionalnih projekata, uz neophodnu političku podršku, garantovano finansiranje i prepoznatu dodatu vrijednost“, kaže se u saopštenju.

Iz MEP-a su rekli da je Deveti EUSAIR forum, organizovan u okviru hrvatskog predsjedavanja Strategijom pod motom „Oblikujemo budućnost EUSAIR-a“, okupio predstavnike deset država Jadransko-jonskog regiona u cilju razmjene mišljenja i iskustava u pogledu regionalne saradnje i izrade vizije tog makroregiona u periodu nakon 2027. godine.

„EUSAIR, jedna od četiri makroregionalne strategije EU, predstavlja platformu EU kojom se podržava socioekonomski razvoj Jadransko-jonskog regiona, kroz saradnju država članica i država kandidata za članstvo u EU“, kaže se u saopštenju.

Strategija obuhvata deset zemalja, četiri države članice EU - Grčka, Hrvatska, Italija i Slovenija, pet zemalja kandidata za članstvo - Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija i Sjeverna Makedonija, kao i San Marino.

Bonus video: