Inkonbini: Jedna prodavnica, više priča

Igrači imaju priliku da se upuste u jednu avanturu obojanu interakcijama sa drugim ljudima

1505 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Razvojni tim Nagai Industries pripremio je neobično novu igricu pod nazivom Inkonbini - jedna prodavnica, više priča. Sama igrica je zapravo jedno ljubavno pismo posvećeno japanskim samoposlugama.

Radnja je smještena u malom ušuškanom dijelu Tokija devedesetih godina. Igrate kao studentkinja Makoto Hayawaka koja trenutno pauzira studije i odlučila je da pomogne svojoj tetki oko prodavnice. Igrači će imati priliku da se upuste u jednu avanturu obojanu interakcijama sa drugim ljudima.

Ono što moram da razjasnim jeste da se ovdje ne radi o klasičnoj samoposluzi. U Japanu postoje takozvane “konbiniensu sutoa” ili “konbini” koje zaista igraju značajnu ulogu. Ove prodavnice se često prikazuju u japanskim filmovima, serijama, stripovima i drugim formama kao mjesto gdje se likovi sastaju. Prikazane su kao topla, pristupačna i estetična mjesta. Konbini su postali simbol japanske urbane kulture. Po svrsi se ne razlikuju od naših samoposluga, ali je bitno da napomenem i razjasnim da se ovdje više radi o pop trendu.

Prostor ispunjen pričama

Igrači će imati priliku da istraže radnju, pokupe tragove iz interakcije s okolinom i da slože kompletnu sliku čitave priče kroz više narativnih niti.

Napredne i pristupačne mehanike

Inkonbini sadrži naprednu dinamiku održavanje radnje. Razvojni tim nije dao više informacija o ovome, ali lično pretpostavljam da će postojati neka vrsta male ekonomije unutar igrice gdje će igrači morati da vode računa o svim aspektima održavanja prodavnice.

Vaše odluke su bitne

Pored navedenog, igrači će imati mogućnost da prate navike korisnika (od toga šta kupuju do toga šta im je primamljivo) i mogu da ih iznenade sa novim ukusima ili vrstama proizvoda. Inkonbini je igrica u kojoj su vaši postupci bitni na dugoročne staze. Morate da donosite pametne odluke kroz dijalog jer imate uticaj na druge ljude.

Nije sve u slaganju polica

Nije tajna da upravljanje prodavnicom ovakvog tipa zahtijeva i slaganje artikala na police. Međutim, Inkonbini to prikazuje na jedan interesantan i dinamičan način tako da vjerujem da, ma koliko to bilo rutinski posao, ova vrsta zadatka neće igračima dosaditi. Nemojte da vas zavara ova dinamika u igrici jer kako ističu iz razvojnog tima: igrači će pronaći ritam u rutinskim aktivnostima održavanja dragstora u toku jedne smjene, od čišćenja do slaganja artikala kako bi pronašli smisao u običnim stvarima.

Postoji koncept u mnogim kulturama, pa tako i japanskoj, pod nazivom “quotidian appreciation” (svakodnevna zahvalnost) koji ističe pronalaženje ljepote i vrijednosti u prolaznim, nesavršenim stvarima i svakodnevnoj ljepoti. Inspiriše ljude da pronađu smisao i ljepotu u suptilnim detaljima koji nas dovodi do toga da osjećamo zahvalnost.

Inkonbini za cilj ima da otkrijete čuda skrivena iza dnevne rutine dok se upuštate u smislene konverzacije sa vašim kupcima i gledate kako se priča (čitave igre pretpostavljam) prepliće i produbljuje. Kako kažu iz razvojnog tima, ova je igrica za sve one koji pronalaze užitak u bezbrižnim pričama, dijalogu i interakciji sa likovima sa kojima lako možemo da se povežemo.

Reakcija zajednice

Kao i uvijek, bitno je da se osvrnemo i na mišljenje gejming zajednice. Budući igrači su oduševljeni konceptom jer, kako sami kažu, igrica je pun pogodak. Ističu da već postoje slične igrice, ali prvi put dobijaju priču u igrici od strane većeg razvojnog tima. Grafika, po riječima zajednice, je kohezivna i slaže se uz čitavu pop sliku japanske kulture.

Za sve ljubitelje japanske kulture, slijedi razočaravajuća vijest. Igrica ne izlazi do 2025. godine. Trenutno ne postoji datum izlaska, ali ono što je sigurno jeste da će biti na Steam platformi. Inkonbini će moći da se igra na PC, Mac i konzolama.

Bonus video: