LOVAC NA ZMAJEVE

I Spajić je marioneta, pitanje je samo ko drži džojstik

Rezolucija nije iznenađenje, niti je pala s neba. Ona je logičan epilog višemjesečne politike takozvane parlamentarne većine koju očito navigavaju Mandić i Knežević!

36400 pregleda 140 reakcija 97 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Uzdanica Đukanovića u produženom trajanju, njegov najnoviji adut, prvi nakon osam godina uzdizanja i obožavanja Vučića, brže uči i od samog AV, Javni servis je već pretvorio u Privatni, pljunuti Dritan i najbolji drug vojvode Mandića - pogađate Mickey Spajić! Premijer je, na iznenađenje rođenog ujaka, pokazao da je marioneta, poput Milana i Andrije, samo je pitanje da li u njegovom slučaju džojstik drži srpski kler ili, kao kod pomenute “dvojke”, beogradski vezir i njegove službe?!

Nanovo je Đukanović omanuo na račun Crne Gore i njenog interesa i budućnosti. Zalud je svoju propagandu, analitičare i poslanike godinu i po štelovao tako da se okreću prema Spajiću kao suncokreti prema suncu, prebacujući sve njegove promašaje, lutanja, šutnju, neznanje, na Mandića, Kneževića, Demokrate, šefa države ili neposlušne medije koji premijeru postavljaju neugodna pitanja. A on javno priznaje da preferira samo ugodna.

Spajićeva Rezolucija o genocidu u Jasenovcu, ili posljednji ekser u kovčeg građanske i evroatlantske Crne Gore, opasan je pokušaj minimiziranja genocida u Srebrenici i omalovažavanja dokumenta koji se tim povodom sprema u Ujedinjenim nacijama!

Stradale Bošnjake u Potočarima i okolini 1995. PES i njegov lider pokušavaju da prekriju ubijenim Srbima, Jevrejima i Romima u Jasenovcu, tokom Drugog svjetskog rata. Mogli su onda da uz Jasenovac dodaju i Staro sajmište - i tamo se desio masovni zločin, likvidirani su takođe Jevreji, i to je bilo od 1941. do 1945, jedina razlika što je u Beogradu zločinački režim bio Nedićev, a Zagrebu Pavelićev. Po sistemu - ko tebe Srebrenicom ti njega Jasenovcem, Spajić i većinska družina kao da se rugaju nevino stradalim žrtvama, i u Srebrenici i onima iz Jasenovca! Zato je vodeći piroman regiona, otac srpskog sveta, Aleksandar Vučić došao prije neki dan u Kotor i javno saopštio kako je Spajićeva deklaracija “odlična ideja” i kako će i sam razmisliti o nečemu sličnom. Bravo, Mickey! Nema gore situacije za pametnog čovjeka nego kada ga pogrešni ljudi podržavaju iz pogrešnih razloga.

Ni pravno, ni politički, ni istorijski, ova dva zločina nemaju veze jedan s drugim, zbog čega je Crna Gora ponižena, ismijana i gurnuta daleko od Zapada i sistema vrijednosti na kome on počiva. Kneževićevo “pojašnjenje” Hrvatskoj kako nema šta da se ljuti jer u Rezoliciji “ne pominju Hrvatsku već NDH i Hrvate koji su bili u ustaškim formacijama”, djeluje kao vrhunski cinizam jer dolazi od političara koji duže od dvije decenije, zajedno sa saborcima, negira ne samo da se u Srebrenici desio genocid već da taj zločin ima veze sa Karadžićem i Mladićem, a kamoli sa formacijama zločinačkog Miloševićevog režima koji je inspirisao, započeo i vodio četiri rata na prostoru bivše Jugoslavije. Da su Vučić i njegove marionete, Dodik i Mandić, u Srebrenici, koja je inače na teritoriji RS, podigli monumentalni spomenik kao Tito i Hrvatska onaj Bogdanov u Jasenovcu, da svake godine Srbija i RS sa pijetetom odaju počast hiljadama likvidiranih Bošnjaka, da makar jednom u četiri godine neko od njih pomene možda najveći zločin rata devedesetih - Sarajevo, opkoljeni i ubijani grad - možda bi njihova “odlična ideja” sa Rezolucijom o Jasenovcu imala smisla. I zaista bi bila u svrhu pomirenja i saosjećanja sa žrtvama jer bi dolazila od političkih prvaka koji baštine upravo te vrijednosti. Ovako, kada u lice javnosti Jasenovac plasiraju decenijski, etablirani promotori nacionalizma, govora mržnje, negiranja zločina, slavljenja zločinaca - onda je ta inicijativa sarkazam i poniženje intelekta svakog normalnog građanina.

Uz to, ako se pažljivije analizira, Rezolucija nije iznenađenje, niti je pala s neba. Ona je logičan epilog višemjesečne politike takozvane parlamentarne većine koju očito navigavaju Mandić i Knežević! Sada spiker parlamenta samo žanje ono što je šest mjeseci sijao. Prvo je dao ulicu Bošnjaku iz Pljevalja, da bi otvorio prostor za svoje, preko noći je izjednačio kratkotrajni rat JNA u Sloveniji sa sramnim pohodom i zločinima crnogorske vojske i rezervista u Dubrovniku i Konavlima, onda je okadio skupštinsku zgradu sa Dodikom, zaigrao po Bojnoj njivi najavljujući memorijalni kompleks za Mojkovačku bitku, da bi nedavno opstruirao slanje naših vojnika na NATO vježbu posvećenu odbrani Mediterana! Očekujemo da sad, nakon Spajićeve Rezolucije, Andrija nađe i zgodno mjesto, recimo Murino, i postavi repliku Bogdanovićevog spomenika žrtvama Jasenovca, objašnjavajući mladim naraštajima i malom Mickeyu da je NATO u stvari isto što i NDH.

Nek je vječna Republika Srpska 2, i njen lider Milojko S. Već zaslužuje ulicu u Pljevljima jer, za razliku od Branka Krvavca seniora, koji je uzaludno poginuo u tuđem ratu i agresiji na Dubrovnik, Spajić je predložio “odličnu ideju” o Jasenovcu - i ostao živ. Bravo, Mickey. Nije zalud glavni čovjek američke administracije Gabrijel Eskobar rekao: trebamo podržati sve što radi (ovaj) premijer!

Bonus video:

(Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Kolumne" nisu nužno i stavovi redakcije "Vijesti")