Erroov podsticaj za naredne, velike događaje

Više od 3.000 građana i građanki posjetilo je veliku retrospektivnu izložbu umjetnika sa Islanda koja je od marta vila otvorena u MSUCG

8917 pregleda 0 komentar(a)
Sa vođenja kroz izložbu, Foto: Jelena Kontić
Sa vođenja kroz izložbu, Foto: Jelena Kontić

Veliku pažnju domaće, regionalne, ali i svjetske važnosti privukla je retrospektivna izložba čuvenog umjetnika sa Islanda Gudmundura Gudmunsona, poznatog kao Erro, koja je u protekla dva mjeseca bila otvorena u Podgorici, u galerijskom prostoru dvorca Petrovića i Perjaničkom domu Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUG).

Više od 3.000 građana i građanki posjetilo je postavku, kazala je kustoskinja Maša Vlaović na vođenju kroz izložbu u utorak. Ona je ocijenila da je u pitanju veliki broj posjetilaca, što ohrabruje i upućuje na potrebu da MSUCG i dalje radi na događajima velikog karaktera, dok je i na vođenju prisustvovalo više desetina zainteresovanih.

Izložba je nastala u saradnji MSUCG i Muzeja umjetnosti iz Rejkjavika, a postavka hronološki prati faze Erroovog rada i njegovu karijeru, koju je u velikoj mjeri obilježila umjetnikova donacija 4.000 slika gradu Rejkjaviku na osnovu koje je formiran i znatan dio kolekcije Muzeja umjetnosti u Rejkjaviku.

Sa vođenja kroz izložbu
Sa vođenja kroz izložbufoto: Jelena Kontić

“Erro je jedan od najpoznatijih islandskih umjetnika koji je svojim predanim radom i angažovanim pristupom zavrijedio značajno mjesto i na svjetskoj umjetničkoj sceni. Njegova umjetnost predstavlja vrstu društvenog aktivizma koji se suprotstavlja i kritikuje globalni kapitalizam u kome umjetnik uzima poziciju posmatrača i kritičara društvenih kretanja, suočavajući se sa izazovima konstantnog preispitivanja različitih fenomena. Angažovani je stvaralac koji u socijalnom i umjetničkom smislu reaguje i bori se protiv otuđenog svijeta i potrošačkog društva, ističući prvenstveno estetske, humane i etičke vrijednosti”, rekla je Vlaović.

Kod Erroa su zastupljeni različiti stilovi, od performansa, video-radova, grafika, kolaža, do većih radova u javnim prostorima, a svi su imali svoje reprezente na izložbi. Njegova djela sadrže živost i provokativnost i ona su uvijek ogledalo društvenih zbivanja. Prožeta su humorom, kritikom, optimističnim i atraktivnim prikazima, ali i naglašenošću negativnih pojava u društvu.

“Njegov rad je uvijek i politički angažovan jer on je umjetnik komentator koji pravi kratke reportaže iz istorije. Upravo zbog toga i ova izložba predstavlja kaleidoskop svjetskih dešavanja”, dodala je Vlaović.

Sa vođenja kroz izložbu
Sa vođenja kroz izložbufoto: Jelena Kontić

Impresivno je i to što umjetnik i u 92. godini neumorno stvara u svom ateljeu u Parizu.

“Za razumijevanje Erroovog opusa važno je upoznati ambijent iz koga je potekao i krenuo u dalja stručna usavršavanja. Na Islandu, na veoma niskim temeraturama, u redukovanim i svedenim prirodnim sadržajima, Erro stvara vrlo energična i koloritna djela. Ona su krik, želja za promjenom, želja za konstantnim kretanjem i proučavnjem od kojih umjetnik nikad ne odustaje... Erro je aktivni umjetnik koji je neumoran u naporima da sve istraži i propusti kroz prizmu ličnog istraživanja. U njegovim djelima prepoznaju se elementi preuzeti iz prošlosti koje često kombinuje sa savremenim temama i daje im nova značenja. Dakle, u svom radu on rekontekstualizuje pozajmljene motive”, konstatovala je Vlaović.

Sa vođenja kroz izložbu
Sa vođenja kroz izložbufoto: Jelena Kontić

Njegova djela su angažovana i vitalna, prikazuju urbanu umjetnost, koja uvijek sadrži kosmpolitiski stav povezan sa njegovim izvanrednim obrazovanjem i umjetničkim interesovanjem.

“Velika stvaralačka energija, prepoznatljiv stil, predan i posvećen rad daju nove uvide u različite događaje i svrstavaju Erroa u onu grupu umjetnika koji su zagledani u budućnost i koji imaju hrabrosti da kroz svoju vizionarsku umjetnost prenesu veoma značajne poruke, izbacujući posmatrača iz polja zadatih šema i konformizama”, rekla je kustoskinja.

Sa vođenja kroz izložbu
Sa vođenja kroz izložbufoto: Jelena Kontić

Vlaović je iskoristila priliku i najavila veliku izložbu “Presjek savremene crnogorske scene” u organizaciji MSUCG, koja će biti otvorena početkom juna, a za koju vjeruje da će takođe imati odjeka u javnosti.

Bonus video: