Od bankara do beskućnika: Predstava "Tri dana" gostuje u Bijelom Polju

Predstava će biti izvedena 12. maja, na sceni Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”

2308 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: promo
Scena iz predstave, Foto: promo

Jedna od najgledanijih predstava Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ‘’Tri dana’’, koju je prema tekstu češkog autora Romana Sikore režirala Tanja Miletić Oručević, biće izvedena 12. maja u Bijelom Polju, na sceni Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo” u 20 časova.

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Snežana Vidović, Zlatan Školjić, Siniša Vidović i Adem Smailhodžić. Dramaturgiju potpisuje Nedžma Čizmo, scenografiju i kostimografiju Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Dramaturškinja Čizmo kazala je da je autor drame Sikora, tekst žanrovski determinirao kao crnu komediju, ali je proces postizanja komičkog efekta dosta složen, a humor je često korišćen kako bi se lik, ali i publika, odmakli od, u suštini, teške, realne i tragične sudbine glavnog lika.

“Priča prati Gospodina B., koji, u veoma kratkom vremenskom periodu, od uspješnog bankara postaje beskućnik i umire na ulici, sam, bez ičije pomoći. Lik nam, već u uvodu, kaže da je mrtav, a u nastavku pratimo rekapitualaciju njegovog ‘uspješnog’ život”, rekla je ona.

Rediteljka Miletić Oručević napominje i da se umiranje beskućnika na ulici u centru Praga, uz potpunu ravnodušnost okoline i nedostatak bilo kakve pomoći, stvarno dogodilo, te da je upravo to autoru dalo impuls da napiše ovaj dramski tekst.

Dramaturškinja ističe da je cilj da se kod publike proizvodi manje emocionalne involviranosti u samu priču kao i teže poistovjećivanje sa glavnim likom, već teže tome da se gledaoci istinski zapitaju kakav je svijet iz kojeg lik dolazi, čiji je on proizvod, posljedica čega je takva njegova sudbina.

Rediteljka najavljuje da je u pitanju “prava dramska poslastica”.

“Glavni lik i narator istovremeno (izuzetno zahtjevna uloga koju sjajno tumači Nusmir Muharemović) Gospodin B. je ogroman poklonik kapitalizma. Toliko gorljiv da i kad izgubi sve, vlasništvo i bankarsku karijeru i završi kao beskućnik ispod mosta drži drugim beskućnicima seminare o osnovnim stubovima kapitalizma. Tako je velika njegova vjera u, “homo fabera” i tržišnu utakmicu da počinje funkcionisati kao luda, naivac kog varaju sitni prevaranti. Njegov konačni pad - situacija u kojoj s razbijenom glavom i slomljenom nogom umire tri dana na ulici pred očima ravnodušnog društva - samo je krajnja konsekvenca tržišne utakmice u kojoj je izgubio”, rekla je Miletić Oručević.

Ulaznice, po cijeni od tri eura, mogu se kupiti na biletarnici Centra za kulturu 9. i 10. maja, od 11 do 12 časova, a na dan izvođenja od 19 do 20 časova.

Bonus video: