Prije ili kasnije biću trener Rijeke ili nekog drugog velikog kluba

Pomoćni trener Rijeke Radomir Đalović je prošle godine odlukom da ne prihvati poziv prvog trenera Jakirovića i preseli se u Dinamo kupio srca navijača - njegov tim će u nedjelju, baš protiv Dinama i Jakirovića, igrati meč za titulu prvaka Hrvatske

34002 pregleda 20 reakcija 0 komentar(a)
Legenda Rijeke: Radomir Đalović, Foto: NK Rijeka
Legenda Rijeke: Radomir Đalović, Foto: NK Rijeka

Bio je ljubimac navijača Rijeke još iz igračkih dana - tri godine, u dva odvojena navrata, nosio je dres kluba sa Kantride, tresao mreže, nije se štedio u dresu riječkih bijelih.

A kada je prošle godine, kao pomoćni trener, jedini iz stručnog štaba “odbio” da se preseli na klupu Dinama kada je glavni trener Sergej Jakirović odlučio da ode na Maksimir, definitivno je kupio srca svih sa Kvarnera, postao legenda kluba, za sve vremena.

Nekadašnji crnogorski reprezentativac Radomir Đalović i osam mjeseci kasnije vjeruje da je to bila prava odluka.

- Nisam pogriješio što sam ostao, osjetio sam potrebu da ostanem i opet bih uradio isto. Bilo je to uoči mečeva sa Lilom u evropskim kvalifikacijama. Jakirović je, prije svega, moj odličan prijatelj, saigrač i iz Zagreba i iz Rijeke, zvao nas je sve iz stručnog štaba da idemo sa njim u Dinamo. Ja sam odlučio da ostanem u Rijeci - zahvalio sam mu se i poželio mu sreću, na svakoj utakmici osim na mečevima sa Rijekom - priča Đalović za “Vijesti”.

Mnogo mu je, kako ističe, tih dana značila podrška navijača, medija, svih koji imaju veze sa Rijekom.

- Ljudi cijene sve što radim i što sam uradio za ovaj klub i to su odlučili da jasno pokažu. Prijala mi je ta podrška, posebno pred prvi meč sa Lilom, koji sam ja vodio, bilo bi je to na neki način ‘vatreno krštenje’. I bilo je dobro, sve do 90. minuta kada smo primili gol i izgubili 2:1.

A baš u nedjelju, u direktnom sudaru za titulu, na riječkoj Rujevici igraće Rijeka i Dinamo. Na klupi gostiju - Sergej Jakirović, bez Đalovića, na klupi Rijeke Željko Sopić, sa desnom rukom - Radomirom Đalovićem.

Dinamo ima bod više, i ko pobijedi, četiri kola prije kraja, imaće ogromne šanse da prvi prođe kroz cilj.

- Bili smo u fantastičnoj seriji, sedam uzastopnih pobjeda, bez primljenog gola, ali smo u nedjelju izgubili od Lokomotive u Zagrebu 3:1. Naravno da nas je poremetio taj poraz, bili smo prvi, imali smo šansu da dočekamo derbi sa liderske pozicije, ali i ovako sve zavisi od nas. Jedan meč, utakmica istine, pred našim fenomenalnim navijačima imamo šansu da pokažemo da smo bolji - ističe Đalović.

Rijeka i Dinamo obračunaće se i u dvomeču u finalu Kupa, ali prvenstvo je prva prilika.

- Imamo odličan tim, sa tri hrvatska reprezentativca. Igramo kolektivno, raznovrsno, 16 različitih igrača je davalo golove. Pred našim fenomenalnim navijačima, gdje se ljetos i Lil tresao, eliminisao nas tek u produžetku, mislim da imamo dobre šanse.

Radomir Đalović
foto: NK Rijeka (X)

Rijeka je jedina, prije sedam godina, prekinula suverenu, gotovo dvodjecenijsku vladavinu Dinama hrvatskim fudbalom, kada je i nekadašnji gazda Dinama Zdravko Mamić poručio: “Ovo ste videli sad i nikad više”.

Mamić više ne stoluje na Maksimiru, a Rijeka je sada dobila novu, veliku šansu. U čemu je tajna kluba koji je svake godine u vrhu hrvatskog fudbala, koji je konkurentan u Evropi, igrao i grupnu fazu Uefinih takmičenja?

- U vrhunskom skautingu i sjajnoj, familijarnoj atmosferi u klubu - odgovara Đalović kao iz topa.

- Ključ je promaći neafirmisane, a dobre fudbalere, sa jakim karakterom, a to Rijeka dugi niz godina radi na vrhusnki način. Sada imamo trojicu reprezentativaca Hrvatske, a dvojica od njih, golman Labrović i Marko Pašalić, prošle sezone su igrali u trećoj njemačkoj ligi. Treći reprezentativac je provjereni, sjajni Marko Pjaca. Rijeka je stabilan klub, zahvaljujući gazdi Damiru Miškoviću, u posljednjih 10 godina osvojila je četiri Kupa Hrvatske, iako je budžet uvijek manji nego Dinamov, Hajdukov, a u posljednje vrijeme i Osijekov.

Volim ovaj posao

Radomir Đalović je, dakle, definitivno odlučio da bude trener - prije četiri godine je na CFL terenima (Budućnost, Rudar, OFK Titograd, Grbalj) završio dugačku karijeru koja se kretala od Njemačke (Arminija Bilefeld), preko Turkse (Kajzerispor), Rumunije (Rapid Bukurešt), Rusije (Amkar), naravno Hrvatske, do Kine i Tajlanda.

Za reprezentaciju Crne Gore odigrao je 26 utakmica, postigao sedam golova.

- Cijeli život sam u fudbalu, to što sam otišao u trenere je neki logičan slijed. Volim taj posao i nadam se da ću biti uspješan. Vidim sebe na klupi Rijeke, ako prvi trener - prije ili kasnije, ili na klupi nekog drugog velikog kluba.

Đalović pri Trenerskoj školi Hrvatske polaže za PRO licencu - A i B licencu je dobio na Trenerskoj školi Fudbalskog saveza Crne Gore.

- Nastavio sam školovanje u Hrvatskoj, a hvala Niku Raičkoviću i Borisu Ljutici iz Škole za trenere FSCG koji su mi pomogli da nesmetano ostvarim taj prelaz - ističe Đalović.

Bonus video: