Veza Fabregasa, Anrija i Serije A

Komo se vratio u italijansku elitu nakon 21 godine. Klub iz Lombardije ima zanimljivu vlasničku i trenersku strukturu

8387 pregleda 1 komentar(a)
Ovako je proslavljen ulazak u Seriju A, Foto: Como 1907 (X)
Ovako je proslavljen ulazak u Seriju A, Foto: Como 1907 (X)

Komo 1907, kako je puni naziv kluba, vratio se u Seriju A, nakon 21 godine.

Remijem sa Kozencom (1:1), uz pomoć Specije, koja je u grčevitoj borbi za opstanak u Seriji B pobijedila trećeplasiranu Veneciju (2:1), tim iz najbogatije italijanske pokrajine, Lombardije, vratio se u Seriju A prvi put od 2003. godine. U elitu se vratila i Parma, dok će treći putnik u viši rang biti poznat nakon plej-ofa u kojem učestvuje čak šest timova.

Vijest o povratku Koma u italijansku fudbalsku elitu bila bi samo “obična” sportska vijest da suvlasnici kluba nisu fudbalske legende, nekadašnji svjetski šampioni Tijeri Anri i Sesk Fabregas.

Fabregas je čak i trener - doduše, nezvanični, jer još ne posjeduje Uefinu PRO licencu, pa je zvaničnu slavu prigrabio Velšanin Osijan Roberts, koji, kako je česta pojava na crnogorskim terenima, licencom “pokriva” Fabregasa. Piše se, ipak, da je on prvi trener iz Velsa koji je osigurao promociju u najviši italijanski rang.

Promocija je stigla nakon vrtoglavog uspona kluba koji je prije samo pet godina (sezona 2018/19) igrao u neprofesionalnoj, četvrtoj ligi.

Teški dani Koma počeli su, zapravo, već pomenute 2003, kada je ovaj klub ne samo izgubio prvoligaški status, već je zbog bankrota gurnut u Seriju D.

Uslijedila je borba i naporan period, “azuri” su se tek 2015. probili do Serije B, gdje su se zardžali samo jednu sezonu, da bi potom završili na samom dnu i vratili se u Seriju C. To nije bilo sve - uslijedio je još jedan bankrot i novi povratak na dno piramide (Serija D, sezona 2017/18).

Promjena sudbine tima sa jezera Komo poklopila se sa preuzimanjem kluba od strane Djarum grupe, u aprilu 2019. Mjesec kasnije tim se vratio u Seriju C nakon fenomenalne sezone u kojoj je dobio 28 od 34 meča, izgubivši samo jednom. Krenuo je put ka vrhu...

Počele su da dolaze i zvijezde. Na ljeto 2022. stigao je Fabgeras - tada još uvijek aktivni igrač, koji je u Seriji B odigrao 17 mečeva, a onda se preselio u trenere (prvo je vodio mladi tim). Pratio ga je Anri, koji je, baš kao Fabregas, jedan od suvlasnika, a stigao je Denis Vajs, nekadašnji vezista Čelsija, koji je preuzeo mjesto izvršnog direktora.

Mozaik je sklopljen, stigli su uspjesi na terenu.

“Ostvarili smo san”, kazao je Vajs.

Komo će naredne sezone igrati protiv Intera, Milana, Juventusa, Rome...

Bonus video: