Kil od subote nije samo grad rukometa

Holštajn-Kil prvi put u istoriji izborio plasman u Bundesligu

16909 pregleda 0 komentar(a)
Kil proslavlja ulazak u elitu, Foto: Reuters
Kil proslavlja ulazak u elitu, Foto: Reuters

Kil od juče nije samo grad rukometa, u Kilu je od juče u centru pažnje i fudbal -fudbaleri Holštajna remizirali su sa Fortunom (1:1) u 33. kolu Cvajte i prvi put u istoriji obezbijedili plasman u Bundesligu.

Kolo prije kraja Holštajn ima pet bodova više od Fortune, koja će plasman u Bundesligu pokušati da izbori kroz baraž. Time je Kil postao prvi tim iz države Šlezvig-Holštajn koji će igrati u Bundesligi.

U utakmici u kojoj mu je i bod bio dovoljan za istorijski plasman u elitu, Kil je vodio već od drugog minuta i gola Pišlera. Fortuni je bod u 70. minutu iz penala donio Colis.

Plasmanom u Bundesligu, Kil je postao 58. klub, koji će igrati to takmičenje, od formiranja 1963. godine. Zanimljivo, ekipa Marsela Rapa je promociju u elitu izborila zahvaljujući boljoj igri u gostima - Kil je na 17 utakmica na domaćem terenu upisao samo devet pobjeda, što je deveti najbolji učinak u ligi. Bilans u gostima je, ipak, bolji - 11 pobjeda na 16 utakmica. Ekipa je u gostima osvojila 55 odsto svih bodova.

kil
foto: Reuters

Kil je u Cvajti igrao od 2017. godine. Već u prvoj sezoni je osvojio treće mjesto, ali je u baražu za ulazak u Bundesligu izgubio od Volfsburga. U baražu je bio i prije tri godine, ali je tada bolji bio Keln. Te sezone je ekipa stigla do polufinala Kupa, eliminisavši u drugoj rundi Bajern iz Minhena.

Prošlu sezonu Kil je završio na osmom mjestu. Ovu sezonu je ekipa počela dobro - ostvarila je četiri pobjede na pet utakmica, ali su onda uslijedili porazi od Herte i Sent Paulija, pa je kod navijača vladala bojazan da ni ove sezone ekipa neće moči da se domogne elite.

Imao je Kil tokom sezone uspone i padove - prvo je u novembru i decembru vezao šest pobjeda, a onda je u januaru uslijedio niz od tri poraza. Ipak, kada je bilo najpotrebnije, igrači su bili pravi - od 9. marta do 20. aprila su upisali šest pobjeda zaredom, a jučerašnjim bodom potvrdili istorijski plasman u elitu.

Vrijednost tima je, prema podacima sajta Transfermarkt 30,6 miliona eura. U ekipi ima i nekih poznatih imena, poput veterana Luisa Holtbija koji je igrao, između ostalog, za Šalke, HSV, Totenhem, Fulam i Blekburn, dok je tri puta nastupao za reprezentaciju Njemačke.

"Ponosan sam i zahvalan što sam dio ovog istorijskog uspjeha", bile su prve riječi veterana Luisa Holtbija nakon završetka utakmice.

Holtbi nije jedini koji je igrao za Šalke. Golman Vajner je ponikao u timu iz Gelzenkirhena, a štoper Beker je za taj tim igrao od 2019. do 2021. godine, a sezonu više od njega član "rudara" je bio napadač Skribski, koji je najbolji strijelac kluba ove sezone u Cvajti sa 10 golova.

kil
foto: Reuters

Trener je Marsel Rap, nekadašnji štoper i bivši mladi reprezentativac Njemačke. Nikada nije igrao u Bundesligi, a sada će imati priliku da bude trener u eliti. Prve trenerske korake je, poput Julijana Nagelsmana, napravio u Hofenhajmu, a u Kil je stigao 2021. godine.

Ekipa utakmice igrao na "Holštajn" stadionu kapaciteta 15.034 mjesta. Stadion je sagrađen 1911. godine i jedan je od 20 najstarijih u Njemačkoj. Nekoliko puta je rekonstruisan - posljednji put 2019. godine. Još jedna rekonstrukcija je zakazana za 2026. godinu, kada je planirano da se kapacitet proširi na 22 hiljade mjesta.

Bonus video: