Priča iz Zadra: „Ispod sača” peku pravi sportski duh

Iako sam pomen Zadra asocira na košarku, ovaj dalmatinski grad daje najveće hrvatske fudbalske virtuoze

6298 pregleda 5 komentar(a)
Porstor na Višnjiku u blizini Peke stalno se dopunjava novim sportskim sadržajima, uskoro olimpijski bazen i mini-golf igrališta, Foto: Slaviša Živaljević
Porstor na Višnjiku u blizini Peke stalno se dopunjava novim sportskim sadržajima, uskoro olimpijski bazen i mini-golf igrališta, Foto: Slaviša Živaljević

Luka Modrić, Šime Vrsaljko, Martin Erlić, Dominik Livaković... svi su svjetski poznata fudbalska imena a svi su iz “grada košarke” - Zadra. I ne samo oni.

Bilo je i biće: skoro polovina hrvatskih virtuoza u najpopularnijem sportu na svijetu dolazi iz petog po veličini grada u Hrvatskoj, koji je prema posljednjem popisu prije 23 godine imao tek 75.000 stanovnika, a lokalni klub se tek sada plasirao u treću ligu.

To sportsko čudo, tri medalje sa najvećih svjetskih sportskih događaja (dva mundijala, Liga nacija), Hrvatska duguje momcima iz grada košarke. A kako?

I letimičan jednodnevni obilazak Zadra dovoljan je da se uoči nepobitna činjenica - u centru Zadarske županije ima više sportskih terena, objekata, uslova za bavljenje sportom nego u cijeloj Crnoj Gori. Osim toga, na ulici, u kafićima i restoranima jedina polemika je sportska.

Iako savršeno osmišljenom sportskom izletištu i centru “Višnjik”, udaljenom tek desetak minuta hoda od ulaza u stari grad i gradsko jezgro, dominira velelepna i savršeno funkcionalna dvorana “Krešimir Ćosić”, legenda nekada ponosa grada - košarkaškog kluba Zadar, pravi sportski život odvija se ispod i oko nje.

Ulaz u dvoranu kroz muzej
Ulaz u dvoranu kroz muzejfoto: Slaviša Živaljević

- Idem u pravcu “Višnjika”, tako da možete sa mnom. Idem da treniram, uslovi su fantastični a znate napravljen je na mjestu vojnog garnizona nekadašnje SFRJ. Da, treniram fudbal, prvotimac sam fudbalskog kluba Zadar i nadam se da ću i ja krenuti stopama brojnih fudbalskih zvijezda - kazao je prijatni 20-godišnji Božo Ricov.

Izlazak na “Višnjik” ostavlja bez daha: savršeno osmišljene kombinacije dječjih igrališta sa informativno-obrazovnim sadržajima i mobilijarom iz kojeg je nemoguće ne zavoljeti sport i imati pravilan razvoj, sa kilometrima atletskih staza kroz park, ali i oko terena i na samim stadionima - atletskim, prilagođenim i fudbalu, te pored njega još jedan klasičan fudbalski.

Tu su i stolovi za tekbol, a makar desetak terena za pejntbol (sport sličan tenisu). Grupisani su, po dva terena za mini-fudbal i futsal, na kojem je jedan trener savršeno organizovao treninge za dvije grupe dječaka. Teniskih, kao i terena za košarku i odbojku - ne nedostaje, a iza Peke, kako Zadrani nazivaju dvoranu “Krešimir Ćosić”, nalazi se bazen. U planu je i novi - olimpijskih dimenzija, kao i skakaonica s bazenom. Radovi na terenu za mini-golf su u završnoj fazi...

Sport je životni stil svih generacija
Sport je životni stil svih generacijafoto: Slaviša Živaljević

Ne nedostaje ni mobilijara za popularni trening - razboj, vratilo, daska... a sve to savršeno projektovano prema svjetskim standardima. Postoje čak i prepreke, korišćene za vojnu obuku u SFRJ.

- Košarka je “umrla” u Zadru, gradska uprava treba da uloži u fudbal, jer ovdje postoji gen za taj sport, ali i rukomet, jedrenje, vaterpolo. Ima i košarkaškog talenta, ali bi fudbal ipak trebalo da ima priopritet. Ovako, najtalentovaniji dječaci odlaze sa 13 godina i postaju “purgeri”, FK Zadar je pred bankrotom, fudbaleri poput Modrića imaju stotine miliona a ne ulažu ništa ovdje - revoltirano objašnjava grupa navijača iz Zadra.

Mali Luka Modrić u dresu Zadra
Mali Luka Modrić u dresu Zadrafoto: NK Zadar

Ipak, prizanju:

- Tačno je da malo koji grad ima takve sadržaje za sport, vjerovatno i nigdje u približnoj populaciji. I dvorana Peka, tako je zovemo jer liči na pekač za meso a nerijetko i mi koristimo izraz sač kao i vi, zaista je ponos, ali nema vrhunskih utakmica ovdje. Nama treba da gledamo vrhunski sport i navijamo za svoje klubove. Treba dovesti pojačanja. Zadar je prvi, plasiraće se u tek treću ligu a stadion “Stanovi” treba modernizovati. Naše fudbalske zvijezde ovdje naprave kuće i vikendice, ali ne ostavljaju i ne daju novac Zadru. Mladići treba da ostanu a ne da pođu i postanu “purgeri”.

I Ricov je išao da napreduje kroz kadete u Rijeci, što je “prihvatljivije” nego u Dinamu. Prilaz “Višnjiku” daje odgovor i zašto: “Torcida i Tornado, braća zauvijek”, piše na prelijepo osmišljenom muralu zadarske grupe navijača.

- Znate, nama je Hajduk na prvom mjestu, samo i oni nikako da dođu do uprave da radi kako treba. Mi smo sportska nacija, poznajemo sport i ovdje se najviše cijene sportski uspjesi. Poštujemo sve sprotske nacije - dodaju.

Da je to tako, pokazalo se u odlučujućoj borbi između ekipa Hrvatske i Crne Gore na Evropskom prvenstvu u karateu, svi navijači “vatrenih” su burno pozdravili senzacionalni i ubjedljiv trijumf Crnogorca Nenada Dulovića nad njihovom zlatnim karate teškašem Anđelom Kvesićem.

“Višnjik”, stadion “Stanovi”, nisu usamljeni - kroz cijeli Zadar, kroz redove savršeno uređenih dvorišta kuća naziru se tereni, a školska dvorišta su posebna priča - na terenima su brojevi telefona sekcija i iscrtani likovi na tribinama, “naše dice” - Dada Prša, Dominika Livakovića, olimpijke u skovima u vodu Marcele Marić...

A ni vremenske neprilike ne mogu da budu prepreka sportskoj rekreaciji ili treningu, pod svodom Peke - sača, na bilo kojem od ulaza u kružnu dvoranu najuočljivije su tri atletske staze, u podrumu je još jedno košarkaško igralište u koji se ulazi kroz muzej KK Zadar a dominira lik Krešimira Ćosića.

- Dvorana je izgrađena zbog Evropskog rukometnog prvenstva 2009. godine, i zaista je projektant Marijan Hržić perfektno obavio posao - ponosno ističu Zadrani.

Košarka je "umrla" u Zadru, gradska uprava treba da uloži u fudbal, jer ovdje postoji gen za taj sport, ali i rukomet, jedrenje, vaterpolo. Tačno je da malo koji grad ima takve sadržaje za sport, vjerovatno i nigdje u približnoj populaciji. I dvorana Peka, tako je zovemo jer liči na pekač za meso, a nerijetko i mi koristimo izraz sač kao i vi, zaista je ponos, ali nema vrhunskih utakmica ovdje. Nama treba da gledamo vrhunski sport i navijamo za svoje klubove. Treba dovesti fudbalska pojačanja, govore navijači Zadra.

Bonus video: