Luka Modrić - legenda koja traje

Hrvatski virtuoz dogovorio se o produženju ugovora na još godinu sa Realom. Već je najstariji igrač u dresu “kraljevskog kluba” sa utakmicama u La Ligi, osvojio je pet trofeja Lige šampiona, možda će i šesti

7645 pregleda 7 komentar(a)
Navijalči se naaju novom okupu na fontani Sibeles već 2. juna sa novim peharom Lige šampiona, Foto: REUTERS
Navijalči se naaju novom okupu na fontani Sibeles već 2. juna sa novim peharom Lige šampiona, Foto: REUTERS

U septembru će napuniti 39 godina i igraće za najveći fudbalski klub na svijetu - Luka Modrić dogovorio je juče potpis novog jednogodišnjeg ugovora sa Realom.

On je dres Madriđana obukao još davne 2012. godine, promijenio je način razmišljanja najtrofejnijeg kluba, armije navijača i medija.

Momak iz Zadra je i zvanično među tri najbolja pojačanja Reala u ovom vijeku, uz Kristijana Ronalda koji je došao za 94 miliona eura, a na trećem mjestu se kotira Njemac Toni Kros, koji je 2014. godine došao za tek 25 miliona i sa Hrvatom slovi za jednu od najboljih “veza” na sredini terena u istoriji fudbala.

U velikom finalu na “Vembliju”, Real će 1. juna igrati za 15. titulu prvaka Evrope, sa Modrićem i Krosom je 2014. godine osvojo 10. naslov. Ukoliko Real savlada Borusiju Dortmund, Modrić i Kros će osvojiti po šest naslova u Ligi šampiona i ponoviti uspjeh rekordera, Henta.

Nije sve bilo idealno u ovoj sezoni za hrvatskog virtuoza, uglavnom je počinjao sa klupe, upravo mijenjajući Krosa. Spekulisalo se da će ga se Real odreći, naročito već viđenim potpisom Kilijana Mbapea, ali... Modrić je preokrenuo tok utakmice sa Bajernom u revanšu polufinala LŠ na “Bernabeuu”, u 85. minutu je spasao je gol svog tima kada je Aleksandar Pavlović trčao sam prema golmanu Lunjinu, ali je 38-godišnji vezista domaćih bio brži, sprintom čak od suprotnog kornera blokirao je supertalentovanog mladića na vrhu šesnaesterca.

“Veliki Hoselu, najveći Modrić”, bili su naslovi analiza fudbalskih stručnjaka u španskim medijima.

Hoselu je dao oba gola u pobjedi u finišu od 2:1, ali su navijači navijači “kraljevskog kluba” u prvom narednom domaćem meču, protiv Alavesa, pjevali samo jednom fudbaleru - Luki Modriću.

Isti oni navijači koji su ga kudili nakon dolaska iz Totenhema u transferu kojem je “kumovao” legendarni crnogorski fudbaler Predrag Mijatović, preko tadašnjeg trenera Reala Žozea Murinja.

“Promašaj, pa taj je igrač totalni promašaj, a dali smo 42 miliona za njega”, bile su rekacije navijača i medija u Španiji tokom prve sezone u kojoj su Modriću promijenili mjesto i nije igrao na svojoj poziciji u ekipi.

Svi u Realu tada su željeli desetak centimetara višeg i neuporedivo snažnijeg igrača u defanzivnoj veznoj liniji. Svi osim Murinja i Mijatovića. Sada Modrić dijeli status najtrofejnijeg igrača Reala sa čak 25 trofeja i zasluženom Zlatnom loptom za najboljeg svjetskog fudbalera iz 2018. Samo još Naćo može osvajanjem finala na “Vembliju” imati 26.

A dan nakon epske pobjede nad Bajernom, trener Karlo Anćeloti je dao zadatak predsjedniku Florentinu Peresu da želi u ekipi Modrića i 34-godišnjeg Krosa i u narednoj sezoni. Modrić je odmah prihvatio ponuđene uslove, prema španskoj “Marki”, značajno slabijeg ugovora u odnosu na sadašnji, ali tek malo slabijeg ako se uporedi sa ponudama koje je imao da promijeni sredinu.

- Real Madrid je najbolji klub na svijetu i vodi ga najbolji predsjednik u istoriji fudbala. Luka Modrić je navijač Real Madrida, kluba koji voli i kojeg smatra ga svojim domom - objasnio je Vladica Lemić, agent slavnog fudbalera, koji je i ranije kazao:

- Klupa? Nije prijatno, ali ako je takav interes kluba, ja se spreman da kada uđem dam najviše. Najvažniji je interes Reala.

A Modrić je najstariji igrač u istroriji Real Madrida sa nastupom u La Ligi. Protiv Kadisa u pobjedi 3:0, Modrić je prevazišao Ferenca Puškaša, koji je 1965. godine igrao utakmicu sa 38 godina i 233 dana. Hrvat je protiv Kadisa imao pet dana više - 38 godina i 238 dana, a i sedmicu kasnije je igrao i asistirao protiv Granade. Rekord će dodatno pomjerati, sada je sasvim sigurno.

Bonus video: