Sferopulos: Ponosan sam na igrače, dobra odbrana odlučila finalnu seriju

Crvena zvezda osvojila titulu u AdmiralBet ABA ligi

6929 pregleda 3 komentar(a)
Janis Sferopulos, Foto: ABA Liga/Dragana Stjepanović
Janis Sferopulos, Foto: ABA Liga/Dragana Stjepanović

Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos rekao je da su njegovi igrači zaslužili šampionsku titulu u AdmiralBet ABA ligi jer su tokom čitave finalne serije protiv Partizana igrali dobro, posebno u odbrani, a trofej je posvetio povrijeđenim igračima Nikoli Topiću i Stefanu Lazareviću.

"Čestitam igračima na osvajanju trofeja. U čitavoj seriji smo odigrali dobru košarku, posebno danas na gostujućem terenu. Dobro smo kontrolisali utakmicu većim dijelom smo vodili. Partizan je vodio jedan ili dva poena, nismo paničili, vratili se i kontrolisali ritam. Napravili smo razliku koja je bila potrebna za pobjedu", rekao je Sferopulos na konferenciji za novinare u Beogradskoj areni.

"Ponosan sam na igrače, pokazali su karakter. Nije lako osvojiti titulu na gostovanju", dodao je Sferopulos.

Košarkaši Zvezde osvojili su titulu u ABA ligi, pošto su pobijedili branioca trofeja Partizan 3:0 u finalnoj seriji. "Crno-bijeli" su na svom terenu izgubili 82:76.

"Igrali smo protiv velikog protivnika, koji ima dobru ekipu i dobrog trenera. Ovaj trofej dolazi poslije teške sezone pune povrede i igrača koji su ulazili i izlazili iz ekipe zbog povreda. Tokom cijele sezone nismo imali pun roster, ali pokazali smo da smo pronašli način da igramo dobro svi zajedno", naveo je Sferopulos.

On je rekao da trofej pripada svima u ekipi, prije svega igračima, zatim članovima stručnog štaba, menadžmenta, a posvetio ga je povrijeđenom Nikoli Topiću, kao i Stefanu Lazareviću koji nije igrao poslije incidenta sa igračem Partizana Džejmsom Nanelijem.

Dodao je da je srećan što je ekipa usrećila navijače i završila ABA ligu i da sada mora da se odmori i da nastavi sezonu.

"U ovoj seriji osim prve utakmice u kojoj smo bili nervozni, bili smo dobri, važno je da smo zadržali Partizan na 76 poena, igramo smo dobru odbranu. Imali smo greške i mogli smo bolje, ali cjelokupna slika kaže da smo igrali dobru odbranu, borili se za svaki posjed. Odbrana je ostavila Partizan na malom broju poena i to je razlog što smo dobili ovu utakmicu i seriju", rekao je Sferopulos.

"Nije bilo lako održati koncentraciju, ali naši igrači su se pripremili mentalno da odigraju tešku utakmicu protiv veoma dobrog tima. Koncentracija je bila na najvišem nivou, vjerovali smo, znali smo da ćemo ako tako budemo igrali, imati šansu da večeras završimo seriju. Važno je da se igračima čestita, igrali su srcem", dodao je grčki trener.

On je rekao da je srećan što je njegov igrač Jago Dos Santos proglašen za najkorisnijeg igrača finala i da je zaslužio nagradu, a da je Rokas Gedrajtis dao mnogo ekipi ne samo kroz poene već i u odbrani i u skoku.

Upitan o atmosferi u Areni, Sferopulos je rekao da je bila dobra, a da mu se nije dopalo to što su sa tribina ubačeni neki predmeti u teren.

Na konstataciju da je šest puta uzastopno pobijedio Partizan, Sferopulos je rekao da su brojke za novinare.

"Svaka utakmica je drugačija, moraš da je pripremiš u odnosu na rivala i situaciju. Igrači su najvažniji, ako imate hrabre igrače, to je najvažnije", rekao je grčki trener.

Takođe upitan je i o Lazareviću, koji je povrijeđen u incidentu sa Nanelijem.

"Mi smo protiv svakog oblika nasilja. Posvećeni smo našem sportu i moramo da zaštitimo sport. Svako nasilje je protiv sporta i naših principa i uvjerenja", naveo je on.

Bonus video: