WADA "pala" na dvostrukim standardima i ujedinila američke i ruske sportiste protiv nje, u problemu i predsjednik MOK-a

Svjetsku antidopng agenciju potresaju skandali, sportisti prijete tužbama zbog sakrivenog dopinga 13 kineskih plivača na OI u Tokiju, Američka agencija USADA takođe vodi postupak...

4543 pregleda 2 komentar(a)
Rusinji uzeto sve, Kinezima za isti prekršaj ostalo šest olimpijskih medalja, Foto: Shutterstock
Rusinji uzeto sve, Kinezima za isti prekršaj ostalo šest olimpijskih medalja, Foto: Shutterstock

WADA je u procjepu, skandal sa 23 kineska pliivača koji nisu kažnejni za doping prije OI u Tokiju, na kojma je nastupilo 13 od njih sa učinkom od tri zlatne, dvije srebrne i bronzanom medaljom!

Istraga koju su objavili "New York Times" i njemački kanal ARD, učinila je da ujedini ruske i američke sportiste, tačnije amerilčku agenciju USADA, koje ej krenula u rat protiv Svjetske antidoping agencije WADA.

Neće biti usamljeni, plivači koji su zbog kineskog dopinga ostali bez medalja na OI, najavljuju tužbe protiv WADA.

U problemu je i predsjednik MK-a, Tomas Bah koji je podržao WADA,

"Ne možete suspendovati sportiste samo zato što su neki ljudi nesrećni", rekao je Bah.

Navodno je kuhinja koju su koristili kineski plivači bila kontaminirana trimetazidinom (koristio ga kuvar za svoje potrebe), zbog kojeg je najbolja klizačica ikada, Kamila Valijeva ostala bez olimpijskih zlata, rekorda i čak državnih nagrada u Rusiji. Kažnjena je sa četiri godine i završila je karijeru. U Rusiji su ljuti!

“Znači, sve to u WADA vrijedi samo za Ruse? Niko drugi, ili šta? Ili su pravila ista za sve? Što ovo govori vođa, Bah? I šta čekaju advokati Kamile Valijeve, ne čujemo ih a ta 15-godišnja djevojčica zbog slučajnog unošenja prepearta kažnjena je najdrastičnije u istoriji sporta", kazala je trofejna Tatjana Tarasova, koja uživa statis zaslužnog trenera u Rusiji.

Objašnjenja u WADI su nasmijala ruske sportiste.

"Za nas je bilo pitanje zašto bi ih Kinezi testirali i prijavili pozitivne uzorke, znajući da će kasnije to izazvati mnogo problema", rekao je Ginter Janger iz iastražnog tijela WADA, i dodao:

"Da sam htio sakriti doping, kao što su Rusi, ne bih išao tim putem. O svemu se razgovaralo i ako bismo, s obzirom na sva iskustva našeg odsjeka, smatrali da nešto nije u redu, to bismo istražili. Ali u ovom slučaju, s obzirom na sve dostupne informacije, ne bismo učinili ništa drugačije!.

No i RUSADA je prijavila da Valijeva u probi ima nedozvojenu granicu trimetazidina! No pitanje RUSADA-i? - "Zašto testirati svoju sportistkinju ako skrivate doping" nije se pojavilo i nije korišćeno kao argument u odbrani. Štaviše, Kinezi su testirali svoje plivače na potpuno isto na što je RUSADA testirala Valijevu.

USADA, Američka agencija sada je u ratu sa WADA. I ne samo ona i pljušte optužbe da WADA nije imuna na novac koji Kina izdvaja za funkcionisanje Svjetske antidoping agencije.

Problem za WADA je što su zbog istog preparata 2014. godine svijet sporta potresale dvije afere vezane za Kineza Sun Jana, tada najboljeg svjetskog plivača.

Bonus video: