Samo jedan će se zvati šampionom svijeta

Subota veče - Rijad, Saudijska Arabija, biće epicentar sportske planete. Skoro četvrt vijeka se čekao boks meč ovakvog formata, meč za ujedinjenje svih titula u teškoj kategoriji. Meč koji će dati neprikosnovenog šampiona svijeta: Tajson Fjuri ili Oleksandr Usik

3632 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U godini Olimpijskih igara i Evropskog prvenstva u fudbalu status velikog sportskog spektakla imaće jedan boks meč - svijet će prvi put u 21. vijeku dobiti jedinstvenog i neprikosnovenog šampiona svijeta u teškoj kategoriji.

Subota veče - Rijad, Saudijska Arabija - biće epicentar sportske planete. Skoro četvrt vijeka se čekao boks meč ovakvog formata, meč za ujedinjenje svih titula u teškoj kategoriji. Meč koji će dati neprikosnovenog šampiona svijeta - posljednji takav status imao je Lenoks Luis 2000. godine.

U pustinji će se za slavu boriti Britanac Tajson Fjuri i Ukrajinac Oleksandr Usik, dva velika asa u spektaklu za sva vremena.

- Ovo se događa tako rijetko, ovakva noć se čekala dugo. To znači da će nakon borbe u subotu biti samo jedan najopasniji čovjek na planeti, a to je neprikosnoveni šampion u teškoj kategoriji. Za svijet boksa to je događaj najveće važnosti - kazao je promoter Bob Arum.

Akteri su doputovali u Rijad sa svojim timovima, varnice su počele van ringa, a na prvom predstavljanju borci su na binu izašli odvojeno, kako bi se prvo direktno sučeljavanje dogodilo na mjerenju i čuvenom bokserskom face-offu.

- Veoma sam srećan što sam ovdje. Ovo su posebni dani. Bio sam neprikosnoveni šampion u kruzeru, želim da budem i najbolji teškaš svijeta. Ovo je važan momenat za mene i moju zemlju - kazao je Oleksandr Usik.

Fjuri je zbog povrede arkade bio spriječen da se bori u februaru, za duel u maju se, kako je sam rekao, spremao kao nikada u životu. Izgubio je i nekoliko kilograma, a Usik kazao da zbog nervoze gubi na težini.

- Veoma sam nervozan, Usik. Molim te nemoj da me prebiješ u subotu. Baš te molim - poručio je Fjuri.

Superteškaš iz Mančestera uvijek je bio toliko samouvjeren i pun sebe, njegove provokacije često prelaze granicu, ali je tim stavom stvarao i dodatni pritisak na rivale.

- Neko mora da bude na koljenima, biće to on. Oleksandr Usik je strašan borac, olimpijski šampion, svjetski šampion, ima i pojaseve u teškoj. Na njegovu žalost mora da se bori za velikim Tajsonom Fjurijem. Ovo je moja era. I da 20 miliona ljudi navija za njega, ne pomaže. Ovdje smo on i ja, sami. Biće mnogima teško da ga gledaju na koljenima - dodao je Fjuri.

Pored velikog sportskog uspjeha borci će zaraditi i veliki novac - mnogo više Fjuri, kome bi trebalo da pripadne oko 70 miliona dolara. Usiku sljeduje oko 30 miliona.

- Ovo je istorija, ovo se dešava prvi put u 20. vijeku. Prvi put se za titulu bore šampioni koji su na vrhuncu. Može li bolje od toga. Ovo je kao san. Mislim da je Fjuri, a tako misle mnogi, najbolji teškaš svijeta i vjerujem da će u subotu to i pokazati - kazao je promoter Frenk Voren.

Tajson Fjuri je vlasnik pojasa u WBC federaciji, dok Usik drži tri - WBA, WBO i IBF. Od subote - samo će se jedan zvati šampionom svijeta.

Bonus video: