Lavovi bi diplomatskim putem mogli do Mundijala, sve je na RSCG - Srbija već najavila da će tražiti vajld kartu

IHF i dalje čuva jednu od dvije specijalne pozivnice nakon što nijedna ekipa iz Okeanije nije uspjela da se plasira među pet najboljih na Azijskom prvenstvu

17009 pregleda 11 komentar(a)
Foto: IHF
Foto: IHF

Rukometaši Crne Gore na terenu nisu uspjeli da izbore Svjetsko prvenstvo, igrom koju su prikazali u baražu protiv Italije nisu ga ni zaslužili, ali bi mogli do Mundijala diplomatskim putem...

Tačnije mnogo toga bi zavisilo od sposobnosti vodećih ljudi Rukometnog saveza.

Kvalifikacije su završene, ali IHF i dalje čuva jednu od dvije vajld karte (specijalne pozivnice) nakon što nijedna ekipa iz Okeanije nije uspjela da se plasira među pet najboljih na Azijskom prvenstvu.

Jednu vajld kartu Svjetska rukometna federacija već je dodijelila Sjedinjenim Američkim Državama, a borbu za drugu već je najavio Rukometni savez Srbije.

"Srbija je igrom i trijumfom nad Španijom (u drugom meču koji je bio nedovoljan za odlazak na SP) pokazali da im je mjesto među najboljim selekcijama svijeta, a u to vjeruje i rukovodstvo Rukometnog saveza Srbije koje će već sjutra IHF-u poslati zahtjev za vajld kartu", saopštio je RSS, a prenosi Agencija Beta.

Ukoliko se Srbija nada da bi na kraju mogla da završi na turniru koji će organizovati Hrvatska, Danska i Norveška, onda zbog ranijih rezultata na to pravo apsolutno pravo ima i Crna Gora.

Uostalom na posljednjem velikom takmičenju, januarskom Evropskom prvenstvu, "lavovi" su savladali "orlove", bili bolje plasirani od njih, a od ekipa koje nisu izborile odlazak na Mundijal najbolja su plasirana (14. mjesto) selekcija sa šampionata Starog kontineta. Prije toga na EHF Euru stigli su i do 11. mjesta.

Ako bi, s druge strane, IHF gledao učinak na posljednjem Svjetskom prvenstvu tu bi Srbija svakako bila u prednosti, jer je turnir iz 2023. završila na 11. mjestu, dok je Crna Gora bila 18.

Osim Srbije, očekuje su i da će specijalnu pozivnicu zatražiti Švajcarska i Farska Ostrva...

Da li su "lavovi" zaslužili Mundijal - jasno je da nisu, ali možda je vrijeme i da RSCG pokaže diplomatsku sposobnost i pruži im priliku da sve "isprave" na planetarnom šampionatu.

Bonus video: