HDZ i Domovinski pokret postigli dogovor oko formiranja Vlade u Hrvatskoj

"Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijeće se na stranačkim tijelima tokom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvjestiti javnost", rekao je Marko Milić iz HDZ-a

3858 pregleda 1 komentar(a)
Zagreb (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Zagreb (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Domovinski pokret (DP) postigli su dogovor u vezi sa formiranjem nove parlamentarne većine kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade Hrvatske.

Kako prenosi HRT, Marko Milić iz HDZ-a je rekao da su se timovi te dvije stranke na sastanku 8. aprila usaglasili "u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade".

"Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijeće se na stranačkim tijelima tokom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvjestiti javnost", rekao je Milić.

Prethodno je potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao da će se danas sastanci nastaviti, kao i da će ići u konkretna rješenja ustrojstva buduće vlade.

"Ja sam uvjeren da ćemo do kraja sedmice taj proces u potpunosti završiti, nakon čega će vjerojatno slijediti konstitutivna sjednica Hrvatskog sabora, a na toj sjednici, nadamo se, ćemo pristupiti i imenovanju buduće vlade Republike Hrvatske na čelu sa predsjednikom Andrejem Plenkovićem", rekao je Bačić.

Izbori u Hrvatskoj održani su 17. aprila.

Pravo glasa imalo je oko 3,7 miliona birača, što je za 127.000 manje nego prije četiri godine.

Sa prebivalištem u Hrvatskoj ih je 3,51 miliona, a aktivno registrovanih birača u inostranstvu 222.300, najviše u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Bonus video: