Nisu dogovoreni detalji za revitalizaciju kompleksa Generalštaba u Beogradu

Vesić za televiziju Insajder tvrdi da je to samo "okvirni ugovor" kojim je Vlada izabrala partnera, koji sada na osnovu ugovora ima pravo da počne da radi projekat, da komunicira sa nadležnim institucijama u Srbiji, kao što su zavodi za zaštitu i urbanizam

7663 pregleda 1 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije
Sa potpisivanja ugovora, Foto: Ministarstvo građеvinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić izjavio je za Insajder da još nisu dogovoreni detalji zakupa i finansijski detalji za revitalizaciju kompleksa bivšeg Ministarstva odbrane i Generalštaba u Ulici Kneza Miloša u Beogradu, koja je srušena u NATO bombardovanju 1999 godine.

Vesić je 15. maja u ime Vlade Srbije potpisao ugovor o revitalizaciji Generalštaba sa američkom kompanijom "Afiniti global development", na čijem je čelu Džared Kušner, zet nekadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Vesić za televiziju Insajder tvrdi da je to samo "okvirni ugovor" kojim je Vlada izabrala partnera, koji sada na osnovu ugovora ima pravo da počne da radi projekat, da komunicira sa nadležnim institucijama u Srbiji, kao što su zavodi za zaštitu i urbanizam.

Vesić je dodao da američka firma sada može da raspiše međunarodni konkurs za memorijalni centar za žrtve NATO agresije i da se u međuvremenu taj projekat proglasi projektom od nacionalnog značaja.

Tek nakon toga, prema riječima Vesića, slijedi komercijalni ugovor koji treba da bude potpisan i u okviru koga će svi detalji biti poznati - od cijene zakupa zemljišta na 99 godina, do cijene revitalizacije.

"Zemljište neće biti prodato, to je definisano ovim ugovorom, da nema prodaje, već će se definisati to kolika će vrijednost biti objekta, koliko će koštati ta revitalizacija jer se to još ne zna, dok se ne naprave projekti i planovi, tako da nas pravi ugovor kojim će sve to biti definisano tek čeka", naveo je Vesić.

On je ocijenio da nije moguće zaključiti ugovor u periodu kraćem od godinu i po, ili dvije godine.

Upitan da li su tačni navodi medija da će zakup na 99 godina biti bez naknade, Vesić je odgovorio da nisu.

"Prema Zakonu o planiranju i izgradnji možete direktnom pogodbom, kada je u pitanju projekat od nacionalnog značaja, da zaključite ugovor, ne možete da date u zakup bez naknade", rekao je Vesić.

On je naveo da takva mogućnost postoji ako se radi kroz međudržavni sporazum.

Dodao je da koji će od tih modela biti primijenjen zavisi kad investitor bude završio sve poslove i kada se bude pristupilo potpisivanju komercijalnog ugovora.

Kušner: Ovaj projekat će dodatno podići Beograd

"Ekonomski napredak Srbije u protekloj deceniji je bio impresivan. Ovaj projekat će dodatno podići Beograd do nivoa najbolje međunarodne destinacije, ka čemu ide", naveo je Džared Kušner u izjavi u kojoj je potvrdio dogovor, piše Njujork tajms.

Kušner je u toj izjavi, kako je prenio Glas Amerike, rekao da će Vlada Srbije biti vlasnik memorijala, i upravljati njime, a biće dizajniran u saradnji sa srpskim arhitektama.

Zgrada Generalštaba bombardovana je u noći između 29. i 30. aprila i između 7. i 8. maja 1999.

NATO je započeo bombardovanje SR Jugoslavije 24. marta te godine kao odgovor na progon Albanaca na Kosovu koji su vršile bezbjednosne snage Srbije.

Bonus video: