Šikorski: U slučaju pobjede Putin će postupiti sa Ukrajinom isto kao Hitler sa Čehoslovačkom

Poljski ministar rekao je da mu se zimus, na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, učinilo da su njemački političari zadovoljni što procjenjuju da bi Rusiji trebalo četiri do pet godina da bude spremna da napadne Njemačku

13196 pregleda 71 reakcija 28 komentar(a)
Šikorski, Foto: Shutterstock
Šikorski, Foto: Shutterstock

Šef poljske diplomatije Radoslav Šikorski apelovao je na Njemačku da poveća pomoć Ukrajini i pošalje joj rakete Taurus objasnivši da je bolje zaustaviti predsjednika Rusije Vladimira Putina u Ukrajini, nego da se nađe na poljskim granicama.

U tom slučaju, dodao je, Putin bi kao nacistički lider Adolf Hitler sa Čehoslovačkom pred Drugi svjetski rat, iskoristio ukrajinsku industriju i njene vojnike za napad na Zapad.

Šikorski je u intervjuu za njemački list Bild, koji objavljuje i poljski portal Onet.pl, upozorio da Zapad stoji pred izborom da ruska armija bude poražena u granicama Ukrajine ili da se pobjednička ruska armija nađe na granici Poljske.

"U slučaju pobjede Putin će postupiti sa Ukrajinom isto kao Hitler sa Čehoslovačkom, iskoristiće industrijski potencijal i ljude Ukrajine za dalji rat. Polovina njemačkih tenkova koji su 1939. godine napali Poljsku bili su u stvari češki tenkovi. Dakle ako Putin osvoji Ukrajinu biće jači, a mi ćemo imati veći problem", kazao je Šikorski.

Poljski ministar rekao je da mu se zimus, na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, učinilo da su njemački političari zadovoljni što procjenjuju da bi Rusiji trebalo četiri do pet godina da bude spremna da napadne Njemačku.

"Ali radi se o tome da prije nego što Rusija stigne do Njemačke imaće na putu nekoliko zemalja. Prije napada na Ukrajinu Putin je tu zemlju opisivao kao vještačku tvorevinu slično kao što danas bivši ruski predsjednik Medvedev govori o Letoniji. Te prijetnje ne možemo više da doživljavamo kao suludo brbljanje jer su ti ljudi pokazali da se u stanju da ostvaruju sulude ideje", kazao je šef poljske diplomatije.

Radoslav Šikorski ocijenio je, međutim, da nema indicija da zvanična Moskva u ovom ratu namejrava da upotrijebi nuklearno oružje.

"Nema fizičkih znakova da vade nuklearne glave iz magacina. To bismo znali unaprijed. A Putin ne odlučuje sam o upotrebi nuklearnog oružja i lanac odlučivanja obuhvata Ministarstvo odbrane i Generalštab", kazao je Šikorski.

Poljski ministar rekao je da bi Putin (za upotrebu nuklearnog oružja) morao da ubijedi svoje generale, a podsjetio je da su SAD oštro upozorile Rusiju da nikako ne poseže za nuklearnim naoružanjem.

Po ocjeni poljskog ministra članicama NATO trenutno ne prijeti napad Rusije, jer ona nije u stanju za sada da pobijedi Ukrajinu, a to da ni Moskva ne očekuje napad Zapada potvrđuje činenica da je Rusija morala da povuče dio svojih vojnika iz Kalinjingradske oblasti.

Šikorski je takođe uvjeren da ni stav predsjedničkog kandidata SAD Donalda Trampa nije tako crno-bijeli kako neki misle, jer je shvatio da mu odbijanje da pomogne Ukrajini ne donosi popularnost među biračima, a nije ni protestovao zbog usvajanja novog paketa vojne pomoći Ukrajini od nekoliko desetina milijardi dolara.

Šikorski je rekao da Rusija nije nepobjediva, njene zalihe nisu beskonačne, a ratovi su se u istoriji završavali i zbog ekonomskog kraha jedne od strana, kao što se desilo Nemačkoj u Prvom svjetskom ratu.

"Očekujem da će se za godinu - dvije dana pojaviti istinske teškoće u ruskoj privredi", rekao je Šikorski.

Bonus video: