Džon Svini izabran za novog premijera Škotske

Za Svinija su u parlamentu od 129 poslaničkih mjesta glasala 64 poslanika SNP-a, a poslanici opozicione Laburističke partije glasali su protiv, dok je sedam poslanika Zelenih bilo uzdržano

3982 pregleda 0 komentar(a)
Džon Svini, Foto: Reuters
Džon Svini, Foto: Reuters

Novi lider vladajuće Škotske nacionalne partije (SNP) Džon Svini danas je izabran za premijera Škotske podrškom većine poslanika parlamenta.

Za Svinija su u parlamentu od 129 poslaničkih mjesta glasala 64 poslanika SNP-a, a poslanici opozicione Laburističke partije glasali su protiv, dok je sedam poslanika Zelenih bilo uzdržano - piše Gardijan.

Premijer Hamza Jusaf je prije osam dana podnio ostavku da se ne bi suočio sa izglasavanjem nepovjerenja pošto je raskinuo koaliciju sa "Zelenom partijom", a nije uspio da postigne dogovor sa otcjepljenom nacionalističkom strankom čije bi jedno mjesto moglo da mu obezbijedi većinu u regionalnom parlamentu.

Poslije ostavke Jusafa koji je bio i lider SNP-a, Svini je u ponedjeljak izabran za lidera te partije na čijem je čelu bio i od 2000. do 2004. godine.

Svini, koji je bio zamjenik premijerke Nikole Sterdžon, dužnost će preuzeti sjutra, u srijedu, i očekuje se da će uskoro rekonstruisati kabinet.

Bonus video: