“Car” Putin spreman da razgovara, ali bez arogancije zapada

Ruski predsjednik tokom pažljivo osmišljene ceremonije položio zakletvu za novi šestogodišnji mandat

11477 pregleda 24 reakcija 25 komentar(a)
Putin na ekranu tokom ceremonije polaganja zakletve, Foto: Rojters
Putin na ekranu tokom ceremonije polaganja zakletve, Foto: Rojters

Vladimir Putin, kojem su juče na svečanosti polaganja zakletve za novi šestogodišnji mandat ukazane počasti kao da je ruski car, uputio je dvostruku poruku zapadu: Kremlj je spreman da razgovara, ali Rusija se priprema za pobjedu u Ukrajini.

Ukoliko završi ovaj mandat, Putin će nadmašiti Josifa Staljina i postati ruski vladar sa najdužim stažom od carice Katarine Velike, podsjeća Rojters.

Sedamdesetjednogodišnji bivši KGB špijun zračio je samopouzdanjem na pažljivo osmišljenom svečanom polaganju zakletve koje Zapad i protivnici, uglavnom zatvoreni ili u inostranstvu, tumače kao farsu demokratije koja maskira korumpiranu rusku autokratiju.

Putin
foto: REUTERS

Dok je ruska elita čekala u Sali svetog Andreja u Velikoj palati Kremlja, gdje je nekada bio carski prijesto, Putin je proučavao dokumenta u svojoj kancelariji prije nego što je krenuo hodnicima Kremlja da pozdravi stražare, čak se zaustavljajući da pažljivo prouči sliku na zidu.

“Mi ne odbijamo dijalog sa zapadnim državama”, kazao je Putin nakon polaganja zakletve, dodajući da je spreman na razgovore o bezbjednosti i strateškoj stabilnosti, ali samo ukoliko nema “arogancije” Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Apsolutni ruski vladar već više od 24 godine obećao je pobjedu i kazao da svi Rusi sada “odgovaraju našoj hiljadugodišnjoj istoriji i našim predacima”.

Napustio je ceremoniju uz muziku iz opere “Život za cara”, Mihaila Glinke.

“Autoritet našeg predsjednika je veći nego ikada - veći od američkog predsjednika, veći čak i od ruskog cara. Toliko toga zavisi od našeg predsjednika”, kazao je lider Komunističke partije Genadij Zjuganov.

Putinova invazija na Ukrajinu 2022. dovela je do najvećeg pogoršanja odnosa između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962. godine. Rusija napreduje duž fronta, a njena artiljerijska proizvodnja nadmašuje NATO savez, ističe Rojters.

Sergej Nariškin, šef ruske spoljne obavještajne službe (SVR), kazao je za britansku agenciju da je Putinov govor poziv zapadu za početak dijaloga.

“Sa jedne strane, ovo je poziv Zapadu na ravnopravnu saradnju, a sa druge strane ovo je čvrsto uvjerenje da će Rusija obezbijediti svoj razvoj i bezbjednost”, kazao je Nariškin. Na pitanje šta ako zapad ne želi da razgovara, Nariškin je uz osmijeh odgovorio: “onda neka razmisle”.

Ovaj signal je uslijedio svega dan nakon što je Putin naredio vježbe raspoređivanja taktičkog nuklearnog oružja poslije onoga što je Moskva okarakterisala kao prijetnje Francuske, Britanije i SAD.

Putinov predlog o primirju u Ukrajini kako bi se zamrzao rat odbijen je od strane SAD nakon kontakata između posrednika, prenio je Rojters u februaru.

U Rusiji, rat je pomogao Putinu da učvrsti stisak vlasti i povećao njegovu popularnost. Prema zvaničnim rezultatima on je na izborima u martu pobijedio sa 88 odsto osvojenih glasova.

SAD su saopštile da neće poslati nikoga na ceremoniju polaganja zakletve i da izbori nijesu bili slobodni i pošteni, ali da i dalje smatraju Putina predsjednikom Rusije.

Britanija, Kanada i većina država EU bojkotovale su taj događaj u potezu koji su ruski zvaničnici okaraterisali kao besmislen i beznačajan za svakoga osim za zapad.

Glavne stavke Putinovog kratkog govora su bile: opasnost od previranja i stagnacije, kao i to da se jedinstvena ruska civilizacija mora razvijati u svijetu koji se mijenja.

Sergej Kirijenko, Putinov zamjenik šefa kabineta, kazao je za Rojters da su izbori bili događaj bez presedana u ruskoj izbornoj istoriji i da su ukazali na jedan novi nivo “unutrašnje konsolidacije”.

Sergej Čemezov, koji je radio sa Putinom u Istočnoj Njemačkoj i njegov je bliski saveznik, kazao je da je Putin donio stabilnost, što bi čak i njegovi kritičari trebalo da pozdrave.

“Za Rusiju, ovo je nastavak našeg puta, ovo je stabilnost - možete pitati bilo kojeg građanina na ulici”, kazao je Čemezov. Zapad će, prema njegovim riječima, “shvatiti da je Putin stabilnost za Rusiju, a ne neka nova osoba”.

Očiglednog nasljednika nema.

Bonus video: