EU: Zbog zaštite konkurencije pojačan nadzor platforme Buking

Bukingu je dat rok od šest mjeseci da uskladi poslovanje sa novim pravnim odredbama

3665 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija objavila je danas da je holandska platforma za rezervaciju smještaja Buking (Booking.com) stavljena pod nove strože mjere za zaštitu konkurencije, koje je Evropska unija (EU) uvela za nekoliko tehnoloških giganata.

Zakon o elektronskom tržištu (DMA) namijenjen je da obezbijedi nadzor i ograničenje zloupotrebe dominantnog položaja velikih tehnoloških kompanija na onlajn tržištima da bi se bolje zaštitio nastanak i rast startapova u Evropi i poboljšala ponuda korisnicima.

Mjere se od početka marta već primjenjuju na neke servise pet američkih tehnoloških giganata - Alfabet, Amazon, Epl, Meta, Majkrosoft i na društvenu mrežu TikTok, u vlasništvu kineske grupe Bajtdens (ByteDance).

Prema novim propisima, tim kompanijama se uvodi niz mjera ograničenja kako bi se spriječila nelojalna konkurencija.

Buking je važan akter u evropskom turističkom ekosistemu, i mi ćemo se uvjeriti da će on u potpunosti poštovati svoje obaveze", rekao je evropski komesar za digitalizaciju Tijeri Breton.

Bukingu je dat rok od šest mjeseci da uskladi poslovanje sa novim pravnim odredbama.

Evropska komisija je objavila i da je otvorila istragu da sazna da li nove mjere treba takođe da se primijene na društvenu mrežu X, u vlasništvu Ilona Maska. Kako je navedeno, o tome će se izjasniti za pet mjeseci.

Grupe koje su obuhvaćene evropskim Zakonom o digitalnim tržištima, na primjer, treba da obavijeste Brisel o svakom planu kupovine neke digitalne kompanije u Evropi, bez obzira na njenu veličinu.

Cilj je da se spriječi kočenje inovacije i kupovina, čiji je jedini cilj eliminacija konkurenta.

Bonus video: