U Rusiji uhapšen još jedan funkcioner Ministarstva odbrane po optužbi za mito

Istražni komitet, najviše rusko tijelo za sprovođenje zakona, saopštilo je da je general-potpukovnik Jurij Kuznjecov, načelnik Glavnog kadrovskog direktorata ministarstva, uhapšen pod optužbom za podmićivanje

5190 pregleda 7 komentar(a)
Jurij Kuznjecov, Foto: Rusko ministarstvo odbrane
Jurij Kuznjecov, Foto: Rusko ministarstvo odbrane

Ruske vlasti uhapsile su još jednog visokog zvaničnika Ministarstva odbrane pod optužbom za mito, saopštile su vlasti u utorak, nekoliko dana pošto je predsjednik Vladimir Putin smjenio ministra odbrane u rekonstrukciji kabineta i usred očekivanja daljih čistki u ministarstvu.

Istražni komitet, najviše rusko tijelo za sprovođenje zakona, saopštilo je da je general-potpukovnik Jurij Kuznjecov, načelnik Glavnog kadrovskog direktorata ministarstva, uhapšen pod optužbom za podmićivanje.

On je stavljen u pritvor do istrage i suđenja.

Kuznjecov je optužen za "primanje mita u posebno velikim razmjerama", za šta je zaprijećena kazna do 15 godina zatvora, navodi se u saopštenju Istražnog komiteta i dodaje da su prilikom pretresa njegove kuće i druge imovine zaplijenjeni zlatnici, luksuzni predmeti i 100 miliona rubalja (nešto više od milion dolara) u gotovini.

"Prema istrazi, Kuznjecov je 2021–2023, kao načelnik 8. uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, primao mito od predstavnika komercijalnih struktura", naveo je Istražni komitet.

Putin je u nedjelju smijenio Sergeja Šojgua s funkcije ministra odbrane u rekonstrukciji kabineta na početku njegovog petog predsjedničkog mandata, i premjestio ga na funkciju sekretara Savjeta bezbjednosti Rusije.

Za novog ministra odbrane predložio je visokog ekonomskog zvaničnika Andreja Belousova, za kojeg mnogi očekuju da će sprovesti dalje čistke.

Šojguov zamenik Timur Ivanov uhapšen je prošlog mjeseca pod optužbom za podmićivanje i određen mu je pritvor do zvanične istrage. Hapšenje Ivanova je naširoko tumačeno kao napad na Šojgua i moguća najava njegove smjene, uprkos njegovim bliskim ličnim vezama s Putinom.

U skandalu s podmićivanjem u vezi s Ministarstvom odbrane uhapšeno je najmanje pet osoba.

Šojgu se smatra ključnom ličnošću u Putinovoj odluci da pošalje ruske trupe u Ukrajinu. Rusija je očekivala da će njena vojska brzo nadvladati mnogo manju i slabije opremljenu ukrajinsku vojsku i da će mnogi Ukrajinci pružiti dobrodošlicu ruskim trupama.

Bonus video: