Neredi u Novoj Kaledoniji: Dvije osobe ubijene, stotine povrijeđenih

Francuski ministar unutrašnjih poslova i prekomorskih teritorija Žerald Darmanen rekao je da tek treba da se utvrde "okolnosti" u kojima je stradala jedna osoba

3356 pregleda 4 komentar(a)
Policija na ulicama dok demonstranti protestuju, Foto: REUTERS
Policija na ulicama dok demonstranti protestuju, Foto: REUTERS

Dviije osobe su ubijene, a "stotine" ljudi noćas je povrijeđeno tokom nereda u Novoj Kaledoniji, dok su poslanici u Parizu glasali o ustavnim promjenama koje su dovele do protesta u ovoj francuskoj prekomorskoj teritoriji.

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je "neprihvatljivu prirodu" nasilja i apelovao na smirenost.

Nova Kaledonija
foto: REUTERS

Francuski ministar unutrašnjih poslova i prekomorskih teritorija Žerald Darmanen rekao je da tek treba da se utvrde "okolnosti" u kojima je stradala jedna osoba.

"Jedna osoba je ubijena tokom noći, ali vlasti tek treba da utvrde okolnosti koje su dovele do incidenta", rekao je Darmanen.

On je rekao da je u nasilju tokom noći bilo "stotine" povrijeđenih, među kojima ima i pripadnika policije i žandarmerije.

Nova Kaledonija
foto: REUTERS

Narodna skupština usvojila je u noćas prijedlog kojim se proširuje izborno tijelo na arhipelagu. Ustavna reforma tek treba da dobije tri petine glasova parlamentaraca koji se sastaju u Kongresu u Versaju.

Makron je najavio da će se Kongres Parlamenta sastati "prije kraja juna".

Tokom protesta zapaljeno više automobila
Tokom protesta zapaljeno više automobilafoto: REUTERS

Neredi su izbili juče tokom demonstracija zbog prijedloga koji su razmatrali poslanici u Parizu, a koji ima za cilj proširenje biračkog tijela za lokalne izbore.

Iza tehničkog prijedloga ustavnih reformi, krije se veliki dio institucionalne budućnosti Nove Kaledonije, o čemu svedoče povećane tenzije na ostrvu.

Bonus video: