Ficov atentator nakon hapšenja: Ne slažem se sa politikom vlade, mediji su likvidirani

"Ne slažem se s politikom vlade. Uostalom, mediji su likvidirani. Zašto se napada RTVS (Radio televizija Slovačke), zašto je smijenjen sudija Mazak?“

11987 pregleda 12 komentar(a)
Detalj nakon napada, Foto: Reuters
Detalj nakon napada, Foto: Reuters

Književnik Juraj Cintula (71), koji je pucao na slovačkog premijera Roberta Fica, kaže da je to učinio jer se ne slaže sa politikom vlade. Prema pisanju slovačkih medija, on je osnivač književnog kluba, bivši radnik obezbeđenja, koji je ranije objavljivao snimke u kojima poziva na prekid nasilja, nakon što je on sam napadnut u tržnom centru u kom je radio.

Slovački portal Novine objavio je izjavu koju je policiji dao Cintula odmah nakon hapšenja.

"Ne slažem se s politikom vlade. Uostalom, mediji su likvidirani. Zašto se napada RTVS (Radio televizija Slovačke), zašto je smijenjen sudija Mazak?“ navodno je izjavio Cintula, prenosi Index.hr.

Mazak je bivši predsjednik Sudskog saveta koji je nedavno smijenjen.

Više svedoka izjavilo je da je atentator Ficu prvo doviknuo: "Robo, daj mi ruku", a kada mu je Fico prišao i pružio ruku, Cintula je pucao u njega. Navodno je pucao pet puta, a tri metka su pogodila Fica.

Sin atentatora: Možda mu se dogodio neki kratki spoj

Portal Aktualiti stupio je u kontakt sa sinom atentatora. Potvrdio je da njegov otac legalno posjeduje oružje. Ali, demantovao je da je ikad spomenuo da planira napad na Fica.

"Nemam pojma šta je moj otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo“, rekao je. Na pitanje mrzi li njegov otac premijera, odgovorio je: "Reći ću vam ovo – nije glasao za njega."

"Možda mu se dogodio neki kratki spoj, ne znam. On je malo preke naravi, ali nikada nije išao kod psihijatra", kaže sin atentatora.

Cintula je, pišu slovački mediji, osnivač Književnog kluba Duha i član Društva slovačkih književnika. Skaj njuz je izvijestio da je riječ o bivšem pripadniku obezbjeđenja trgovačkog centra. Dok je radio u trgovačkom centru u Levicama, 2016 godine ga je napao jedan od kupaca, pišu slovački mediji.

"Bio je drogiran. Počeo je da baca piliće sa polica na tlo, a onda i da žonglira njima“, rekao je medijima tada Cintula. Mladić je Cintulu napao, tukao ga šakama, a na kraju ga je savladala policija. Pretpostavlja se da je baš tada Cintula nabavio pištolj kojim je upucao Fica.

Cintula je prije osam godina objavio i više snimaka pod nazivom „Protiv nasilja“. U njima se zalagao da se „snaga treba pokazivati skupovima protiv pohlepnih političara“. Planirao je, čini se, da pokrene i političku stranku pod imenom "Pokret protiv nasilja".

Fico je upucan nakon sjednice vlade u Handlovi, oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Do atentata je došlo kada je Fico otišao među okupljene ljude.

Prema informacijama, premijer Slovačke ustreljen je sa nekoliko hitaca u stomak i ruku. Hitno je helikopterom prevezen u bolnicu i operisan je.

Bonus video: