Slovačka ne uvodi vanredno stanje zbog atentata na Fica

Političke stranke u Slovačkoj odlučile su da prihvate apel izabranog predsjednika države Petera Pelegrinija da odustanu od kampanje pred junske izbore za Evropski parlament ili da je smanje što je moguće više

5176 pregleda 0 komentar(a)
Fico razgovara sa građanima prije atentata, Foto: Reuters
Fico razgovara sa građanima prije atentata, Foto: Reuters

Slovačka vlada je danas odlučila da ne uvodi vanredno stanje poslije atentata na premijera Roberta Fica, već da samo pojača obezbjeđenje zvaničnika i ugroženih kategorija, uključujući novinare, izjavio je u Bratislavi vicepremijer i ministar odbrane Robert Kalinjak.

"Ne želim da zadiremo u građanske slobode i prava. Želim da idemo putem smirivanja društva. Ako bi se pogoršala bezbjednosna situacija, uvijek možemo to da uradimo", kazao je Kalinjak novinarima poslije sastanka Savjeta bezbjednosti Slovačke i sjednice Vlade.

Političke stranke u Slovačkoj odlučile su da prihvate apel izabranog predsjednika države Petera Pelegrinija da odustanu od kampanje pred junske izbore za Evropski parlament ili da je smanje što je moguće više.

Odmah poslije jučerašnjeg atentata na Fica, opozicija je otkazala velike proteste zbog nastojanja vlade da uvede izmjene u pravosuđe i javne medijske servise po modelu Mađarske i donedavno Poljske, zbog čega su obje zemlje bile u sporu sa Evropskom unijom, koja je ocijenila da te reforme ugrožavaju vladavinu prava i slobodu medija.

Većina stranaka je isključila mogućnost komentarisanja vijesti o atentatu na svojim sajtovima ili društvenim mrežama, a policija je zatražila od slovačkih medija da učine isto.

Kalinjak i ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok posebno su apelovali na medije da budu suzdržani i da provjeravaju informacije prije nego što ih objave.

Britanskoj televiziji Bi-Bi-Si Kalinjak je rekao da su plasirane neprovjerene ili poluistinite i neistinite vijesti o Ficu, između ostalog da je protiv pomoći Ukrajini, dok je Šutaj Eštok ukazao da je Fico bio samo protiv poklanjanja oružja Ukrajini.

Slovački ministar odbrane je upozorio da su se slovačka i ukrajinska vlada nedavno sastale da zajedno procijene kakva je pomoć potrebna Kijevu.

Kalinjak je osporio tvrdnje da se napadač na premijera, 71-godišnji Juraj Cintula, koji je nekada bio pacifista, sastajao sa nelegalnom paravojnom organizacijom Slovački branitelji, proruski orijentisanom i bliskom ruskoj bajkerskoj grupi Noćni vukovi.

Naveo je da je Cintula samo jednom došao da recituje svoju pacifističku pjesmu ekstremistima kako bi ih pozvao da prestanu da koriste oružje i dodao da se razišao sa Slovačkim braniteljima.

Matuš Šutaj Eštok je odbacio kritike, koje se sve jače čuju, na jučerašnje postupanje obezbjeđenja premijera Fica u mjestu Handlova, gdje nisu primjetili atentatora sa pištoljem u neposrednoj blizini i dopustili su mu da ispali pet hitaca, umjesto da ga onemoguće poslije prvog.

Šutaj Eštok je kazao da je "sve urađeno kako treba" i dodao da policija vodi istragu curenja informacija iz sopstvenih redova o atentatu, nakon što se pojavio snimak optuženog tokom saslušanja i fotografija njegove lične karte. Kalinjak je potvrdio da je u medije dospjela i kopija Ficovog zdravstvenog kartona.

Bonus video: