Švedska pojačava mjere bezbjednosti nakon pucnjave u blizini izraelske ambasade

Od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra 2023, vlasti i pojedine nevladine organizacije u mnogim zemljama izvjestile su o porastu antisemitizma

3217 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Švedska je pojačala mjere bezbjednosti u zemlji nakon pucnjave u blizini izraelske ambasade u Stokholmu, saopštila je policija.

Policija je zatvorila područje oko ambasade i izvršila pretrese u nekoliko četvrti u Stokholmu nakon što su se čuli pucnji u ranim jutarnjim satima.

"Zbog sumnje na pucnjave u blizini izraelske ambasade u Stokholmu, policija preduzima mjere bezbjednosti (da zaštiti) izraelsku i jevrejsku imovinu i interese širom zemlje", objavila je policijska uprava na svom sajtu.

Ambasador Izraela u Švedskoj Ziv Nevo Kulman zahvalio je vlastima na mreži X "na njihovoj hitnoj reakciji i istrazi, kao i na pojačanim mjerama bezbjednosti oko naše ambasade i oko jevrejskih zajednica".

U februaru je policija pronašla napravu u krugu izraelske ambasade za koju je ambasador rekao da predstavlja pokušaj napada.

Švedske obavještajne službe otvorile su istragu za "zločin terorizma".

Od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra 2023, vlasti i pojedine nevladine organizacije u mnogim zemljama izvjestile su o porastu antisemitizma dok je veliki broj civilnih žrtava u Gazi izazvan odgovorom Izraela dodatno podigao tenzije.

Bonus video: