Najmanje 11 poginulih u ruskom napadu na Harkov u istočnoj Ukrajini

Ranije 19. maja, Vladimir Saldo, guverner djelimično okupirane oblasti Herson na jugu Ukrajine, koga je postavila Rusija, rekao je da je jedna osoba poginula, a 16 ranjeno kada je ukrajinski dron udario u minibus

2022 pregleda 0 komentar(a)
Hakov (Ilustracija), Foto: Reuters
Hakov (Ilustracija), Foto: Reuters

U ruskim vazdušnim udarima na istoku Ukrajine poginulo je najmanje 11 ljudi usred obnovljene ofanzive Moskve na Harkovsku oblast, saopštili su ukrajinski zvaničnici 19. maja, dok je Rusija saopštila da je bila meta napada dronovima, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

U vazdušnim udarima je poginulo najmanje pet, a povrijeđeno devetoro u blizini grada Kupjansk u oblasti Harkov, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

U napadu su poginula tri muškarca starosti 58, 64 i 65 godina i dvije žene od 56 i 72 godine, rekao je Sinjehubov. Pet muškaraca i četiri žene su povređene, naveo je on na Telegramu.

Policija Harkovske oblasti saopštila je da se granatiranje dogodilo ujutru 19. maja.

Ruske snage su takođe napale rekreativni centar na jezeru u blizini Harkova, ubivši šest ljudi, a ranivši 27, navodi se u saopštenju glavnog tužilaštva. Dvije povrijeđene osobe su policijski službenici, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je nepoznata sudbina jednog radnika rekreativnog centra koji je pecao u trenutku napada.

Ranije 19. maja, Vladimir Saldo, guverner djelimično okupirane oblasti Herson na jugu Ukrajine, koga je postavila Rusija, rekao je da je jedna osoba poginula, a 16 ranjeno kada je ukrajinski dron udario u minibus.

Ukrajinske trupe bore se da zaustave rusku ofanzivu u Harkovskoj oblasti koja je počela krajem prošle nedjelje.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je 17. maja tokom posjete Kini da ofanziva Moskve u oblasti Harkova ima za cilj stvaranje tampon zone, ali da nema planova za zauzimanje grada.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da je aktivnost ruskih vojnih snaga u oblasti oko Harkova "donekle usporena", dodajući da je tamo 19. maja došlo do osam borbenih okršaja.

Bonus video: