Politiko: Ukrajina i Moldavija počinju pregovore o članstvu u EU vjerovatno u junu

Zvanično zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju sa EU bio bi veliki podsticaj za Ukrajinu koja je u trećoj godini rata

6375 pregleda 11 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Cilj Evropske unije (EU) je da počne zvanične pregovore o pristupanju Ukrajine i Moldavije već 25. juna, kada se održava samit Evropskog savjeta, rekle su za briselski Politiko neimenovane briselske diplomate.

Kada su lideri EU u decembru otvorili vrata Ukrajini i Moldaviji, taj potez pozdravljen je kao prvi korak istorijske ekspanzije Unije.

Međutim, pravni korak za pokretanje pregovora o članstvu sa Kijevom i Kišinjevom odlagan je više mjeseci zbog bojazni da će se Mađarska protiviti, kao i brige da bi proširenje EU moglo da postane glavna tema predstojećih izbora za Evropski parlament.

Zvanično zeleno svjetlo za početak pregovora o pristupanju sa EU bio bi veliki podsticaj za Ukrajinu koja je u trećoj godini rata.

Približavanje Kijeva Evropi bilo je izgovor za ruskog predsjednika Vladimira Putina da pokuša da vrati Ukrajinu u rusku orbitu, tako da put ze zemlje ka članstvu u EU izgleda kao poetska pravda, piše Politiko.

Glavna prepreka na putu evrointegracija Kijeva i dalje je Mađarska koja se protivi članstvu Ukrajine u EU jer, pored ostalog, tvrdi da ima neriješena pitanja u vezi sa mađarskim manjinama u toj zemlji.

Međutim, Kijev vodi intenzivne bilateralne razgovore sa Budimpeštom kako bi riješio ta pitanja koja su, rekle su briselske diplomate, navedene u dokumentu od 11 tačaka.

Nakon razmene mišljenja šefa kabineta ukrajinskog predsjednika i mađarskog ministra spoljnih poslova, Kijev je predložio rješenja za sva pitanja na koja je ukazala Budimpešta i sada čeka odgovor. Drugim riječima, piše briselski portal, Kijev želi da pokaže da je uradio sve da zadovolji Mađarsku.

Napori Kijeva trebalo bi da se isplate jer Mađarska, koja u julu preuzima rotirajuće predsjedavanje EU, možda neće željeti da joj pitanje ukrajinskog pristupanja zaseni šestomjesečno predsjedavanje, rekao je jedan diplomata.

Kako je dodao, početak zvaničnih pregovora (sa Ukrajinom) u junu omogućio bi Mađarskoj da se koncenše na druge prioritete predsjedavanja.

Portparol mađarskog stalnog predstavnika u EU rekao je za Politiko da je fokus njegove zemlje na pregovaračkom okviru.

"Prvi korak je da se tu pronađe konsensus", rekao je dodajući da bi bilo "preuranjeno" gvoriti o datumima za međuvladinu konferenciju za početak pregovora o članstvu.

Problem bi mogla da pravi i Holandija, čija je nova vladajuća koalicija u velikoj mjeri protiv proširenja. Tu bi, međutim, pozitivno moglo da djeluje vrijeme jer, prema izvorima upućenim u koalicione pregovore u Hagu, nova vlada možda neće profunkcionisati do 25. juna.

Bonus video: