Izrael optužuje Amnesti za antisemitizam

Izraelska vlada i jevrejska udruženja oštro reagovala na izvještaj u kojem grupa za zaštitu ljudskih prava optužuje tu državu da sprovodi politiku aparthejda nad Palestincima

7257 pregleda 1 komentar(a)
Grafiti u Vitlejemu u okupiranoj Zapadnoj obali, Foto: Rojters
Grafiti u Vitlejemu u okupiranoj Zapadnoj obali, Foto: Rojters

Izrael je juče saopštio da je izvještaj Amnesti internešnala, u kojem ga ta grupa za zaštitu ljudskih prava optužuje zemlju da sprovodi politiku aparthejda nad Palestincima, predstavlja "kombinaciju i recikliranje laži" grupa koje šire mržnju i da mu je cilj "dolivanje ulja na vatru antisemitizma". Izrael optužuje grupu sa sjedištem u Londonu da primjenjuje "dvostruke standarde i demonizaciju kako bi delegitimizovala Izrael".

Amnesti u izvještaju, drugom te vrste u posljednjih godinu dana, navodi da Izrael podvrgava Palestince aparthejd sistemu zasnovanom na politikama "segregacije, oduzimanja imovine i isključivanja iz društva" i da je to u rangu zločina protiv čovječnosti. Grupa je, oprema pisanju Rojtersa, navela da je svoja otkrića zasnovanala na istraživanju i pravnoj analizi izvještaja od 211 strana o izraelskoj zapljeni palestinske zemlje i imovine, nezakonitim ubistvima, prisilnom izmještanju ljudi i uskraćivanju državljanstva.

Izraelski ministar inostranih poslova Jair Lapid kazao je da "Izrael nije savršen, ali da je demokratija posvećena međunarodnom pravu i da je otvoren za istrage" sa slobodnom štampom i snažnim Vrhovnim sudom. Lapid je, kako prenosi "Gardijan" odbacio izvještaj kao odsječen od realnosti. "Amnesti citira laži koje šire terorističke organizacije". On je takođe optužio grupu za antisemitizam. "Mrzim da koristim argument da kada Izrael ne bi bio jevrejska država, niko u Amnestiju se ne bi usudio da iznosi tvrdnje protiv njega ali, u ovom slučaju, ne vidim drugu opciju", kazao je on.

Jair Lapid
Jair Lapidfoto: Rojters

Jevrejsko udruženje Sjeverne Amerike odbacilo je izvještaj navodeći da "neodgovorno manipuliše međunarodnim pravom i promoviše retoriku mržnje i omalovažavanja povezanu sa višegodišnjim antisemitizmom, a da pritom ignoriše ili prikriva nasilje, terorizam i huškanje Palestinaca".

Centralni savjet Jevreja u Njemačkoj takođe je dokument ocijenio kao antisemitski i pozvao ogranak Amnestija u Njemačkoj da se distancira od njega.

Sa druge strane izvještaj su pozdravile palestinske vlasti, koje su saopštile da će otvoriti put za krivično gonjenje Izraela pred Međunarodnim krivičnim sudom.

"Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Generalna skupština su u obavezi da pažljivo razmotre ubjedljive dokaze koje su predstavili Amnesti i druge vodeće organizacije za ljudska prava i da traže odgovornost Izraela za zločine protiv palestinskog naroda, uključujući i kroz sankcije", navelo je u saopštenju palestinsko ministarstvo inostranih poslova.

Amnesti je pozvao "SAD, Evropsku uniju i njene članice i Veliku Britaniju, ali takođe i države koje su u procesu jačanja veza - poput arapskih i afričkih država da priznaju da Izrael sprovodi zločin aparthejda i druge međunarodne zločine".

Izvještaj treba da šokira i uznemiri: Anjes Kalamard
Izvještaj treba da šokira i uznemiri: Anjes Kalamardfoto: REUTERS

Grupa traži od država da "koriste sve političke i diplomatske instrumente kako bi se pobrinuli da izraelske vlasti implementiraju preporuke naznačene u izvještaju i da preispitaju svaku saradnju i aktivnosti sa Izraelom kako one ne bi doprinijele održavanju sistema aparthejda".

Izvještajem na kojem je rađeno četiri godine Amnesti se pridružio organizacijama Hjuman rajts voč i izraelskoj grupi B'Tselem koje su takođe optužile Izrael za aparthejd prošle godine.

"Neovisno od toga da li žive u Gazi, Istočnom Jerusalinu i ostatku Zapadne obale, ili u samom Izraelu, Pelastince tretiraju kao inferiornu rasnu grupu i sistemski ih lišavaju njihovih prava", kazala je generalna sekretarka Amnestija Anjes Kalamard, odbacujući optužbe za antisemitizam.

"Naši zaključci će možda šokirati i uznemiriti - i treba", kazala je ona. "Okrutne izraelske politike segregacije, oduzimanja imovine i isključivanja širom svih teritorija pod njegovom kontrolom jasno predstavljaju aparhejd".

Bonus video: