BLOG Bijela kuća: Bajden i Netanjahu razgovarali o oslobađanju talaca i primirju

Sukob Izraela i Hamasa – 205. dan

21622 pregleda 3 komentar(a)
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Detalj iz Rafe, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.04.2024. 22:06h
Završeno
22:01h

Predsjednik SAD Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu danas su razgovarali o ratu u Pojasu Gaze, oslobađanju talaca i prekidu vatre, saopštila je Bijela kuća.

Dvije savezničke države "razmotrile su tekuća pitanja o oslobađanju talaca, kao i o trenutnom prekidu vatre u Gazi", navodi se u saopštenju poslije telefonskog razgovora Bajdena i Netanjahua.

Diplomatski napori su intenzivirani posljednjih dana za postizanje prekida vatre.

Zvaničnici palestinskog pokreta Hamas trebalo bi sjutra da putuju u Egipat da daju svoj odgovor na najnoviju izraelsku ponudu o prekidu vatre.

Egipat, Katar i SAD pokušavaju da ubijede Izrael i Hamas da prestanu da se bore od okončanja jednonedjeljnog primirja 1. decembra, kojim je omogućeno oslobađanje 80 izraelskih talaca za 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

(BETA)

21:10h

Dva izraelska visoka zvaničnika danas su iznijela duboka neslaganja oko mogućeg sporazuma o primirju sa palestinskim pokretom Hamas, dok su u toku pregovori o tome pod pokroviteljstvom Egipta.

Izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič, član ekstremne desnice, rekao je da bi sporazum o primirju ugrozio postojanje Izraela i značio kraj sadašnje vlade.

Smotrič je tu poruku namijenjenu premijeru Benjaminu Netanjahuu postavio na Telegramu, a analitičari smatraju da ministar finansija implicitno prijeti rušenjem vladajuće koalicije, koja je do sada "najdesnija" vlada u zemlji.

Centrista Beni Ganc, bivši načelnik generalštaba vojske i član ratnog kabineta, uspostavljenog na početku rata u Pojasu Gaze 7. oktobra, smatra da vlada neće imati legitimitet ako ministri spriječe plan koji omogućava oslobađanje talaca.

Diplomatski napori su intenzivirani posljednjih dana, a zvaničnici Hamasa trebalo bi sjutra da putuju u Egipat da daju svoj odgovor na najnoviju izraelsku ponudu o prekidu vatre.

Istovremeno, izraelska vlada nastavlja sa pripremama za najavljenu ofanzivu na Rafu na jugu Pojasa Gaze. Vlasti smatraju da je u Rafi posljednje uporište boraca Hamasa, ali se u tom gradu nalazi i 1,5 miliona civila, koji su pobjegli od rata iz ostalog dijela Pojasa Gaze.

"Prihvatanje egipatskog predloga bila bi ponižavajuća predaja", rekao je Smotrič, lider vjerske nacionalističke partije.

Prema njegovim riječima, to bi osudilo taoce na smrt i, iznad svega, predstavljalo bi "neposrednu egzistencijalnu opasnost za državu Izrael".

Ganc je ocijenio da je oslobađanje talaca važnije od ofanzive u Rafi.

Ako ministri "spriječe" sprovođenje "odgovornog plana za povratak talaca, koji ne podrazumijeva kraj rata", onda "vlast više neće imati legitimitet da vlada ni da vodi vojnu kampanju", rekao je Ganc.

Egipat, Katar i SAD pokušavaju da ubijede Izrael i Hamas da prestanu da se bore od okončanja jednonedjeljnog primirja 1. decembra, kojim je omogućeno oslobađanje 80 izraelskih talaca za 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Rat je pokrenut 7. oktobra napadom pripadnika Hamasa na južni dio Izraela, koji je rezultirao smrću najmanje 1.160 ljudi, uglavnom civila.

Prema Izraelu, oko 250 ljudi je tada kidnapovano. Neki su u međuvremenu razmijenjeni za palestinske zatvorenike, dok je njih oko 130 i dalje u Gazi, a pretpostavlja se da je više od 30 umrlo.

Sa palestinske strane, poginulo je 34.454 ljudi.

(Beta)

18:14h

Svjetska centralna kuhinja (SCK) saopštila je da će nastaviti sa radom u Pojasu Gaze u ponedjeljak, mjesec dana nakon što je sedam radnika te dobrotvorne organizacije sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ubijeno u izraelskom vazdušnom napadu, prenosi agencija Rojters.

Prije obustavljanja operacija, SCK je od oktobra podijelila više od 43 miliona obroka u Gazi, što je, prema sopstvenim proračunima, predstavljalo 62% sve međunarodne pomoći nevladinih organizacija.

Dobrotvorna organizacija je saopštila da ima 276 kamiona sa ekvivalentom od skoro osam miliona obroka spremnih za ulazak preko prelaza Rafa i da će takođe poslati kamione u Gazu iz Jordana.

"Humanitarna situacija u Gazi i dalje je teška. Ponovo počinjemo našu operaciju sa istom energijom, dostojanstvom i fokusiranjem na hranjenje što većeg broja ljudi", rekla je izvršna direktorka dobrotvorne organizacije Erin Gor.

Smrti 1. aprila izazvale su široku osudu i zahtjeve saveznika Izraela, uključujući SAD, za objašnjenjem.

Izrael je rekao da su njegove istrage otkrile ozbiljne greške i povrede procedure od strane vojske te države, otpuštajući dva viša oficira i ukoravajući više komandante.

SCK zahtijeva nezavisnu istragu.

Izraelski šestomjesečni rat protiv Hamasa u Gazi uslijedio je nakon napada militantne grupe na jug Izraela 7. oktobra kada je zarobljeno više od 250 talaca i ubijeno oko 1.200 ljudi, prema izraelskim podacima. Izraelska ofanziva je ubila više od 34.000 ljudi, kažu palestinske zdravstvene vlasti, i izazvala humanitarnu katastrofu za više od dva miliona stanovnika enklave.

"Bili smo primorani da donesemo odluku: potpuno prestati da se hranimo tokom jedne od najgorih kriza gladi ikada... Ili da nastavimo da hranimo znajući da se pomoć, humanitarni radnici i civili zastrašuju i ubijaju. Ovo su najteži razgovori i mi smo razmotrili sve perspektive. Na kraju smo odlučili da moramo da nastavimo da  hranimo, nastavljajući našu misiju da obezbijedimo hranu ljudima u najtežim vremenima", kazala je Gor.

16:36h

Izrael je pristao da sasluša zabrinutost i razmišljanja Sjedinjenih Američkih Država (SAD) prije nego što započne invaziju na pogranični grad Rafu u Gazi, rekao je danas portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi, prenosi agencija Rojters.

Izraelska vojska je spremna da evakuiše palestinske civile iz Rafe i napadne Hamas, rekao je u srijedu visoki izraelski vojni zvaničnik, uprkos međunarodnim upozorenjima o humanitarnoj katastrofi.

Vašington je rekao da ne može da podrži operaciju Rafa bez odgovarajućeg i kredibilnog humanitarnog plana.

"Uvjeravali su nas da neće ići u Rafu dok ne budemo imali priliku da zaista podijelimo svoje perspektive i zabrinutosti sa njima", rekao je Kirbi za ABC.

Američki državni sekretar Entoni Blinken trebalo bi da posjeti region sljedeće nedjelje, a Kirbi je rekao da će nastaviti da vrši pritisak na privremeni prekid vatre koji Vašington želi da traje najmanje šest nedjelja.

Delegacija Hamasa posjetiće Kairo u ponedjeljak radi razgovora u cilju obezbjeđivanja primirja, rekao je zvaničnik Hamasa za Rojters.

"Ono čemu se nadamo je da ćemo nakon šest nedjelja privremenog prekida vatre možda moći da uspostavimo nešto trajniji", rekao je Kirbi, koji je takođe primijetio da broj kamiona pomoći na sjeveru Gaze počinje da raste.

"Izraelci su počeli da ispunjavaju obaveze koje je (SAD) predsjednik (Džozef) Bajden tražio od njih da ispune", rekao je on.

Ranije ovog mjeseca Bajden je rekao premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da zaštiti palestinske civile i strane humanitarne radnike u Gazi ili bi Vašington mogao da obuzda podršku Izraelu u njegovom ratu protiv militanata Hamasa.

12:30h

Delegacija Hamasa će posetiti Kairo u ponedjeljak radi pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekao je zvaničnik Hamasa, koji je tražio da ne bude imenovan.

On je rekao za Rojters da će delegacija razgovarati o predloženom prekidu vatre koji su predložili posrednici, kao i o odgovoru Izraela.

12:30h

Najmanje 34.454 Palestinca su ubijena, a njih 77.575 povrijeđeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Oko 66 Palestinaca je ubijeno, a 138 ranjeno u protekla 24 sata, saopštilo je to ministarstvo, piše Rojters.

12:29h

Palestinski predsjednik Mahmud Abas upozorio je da će izraelska vojska započeti kopnenu ofanzivu na grad Rafu, u južnom Pojasu Gaze, u narednih nekoliko dana, prenosi Rojters.

U Rafi se trenutno nalazi oko 1,45 miliona osoba, od kojih je većina prethodno bila raseljena iz drugih djelova enklave, dok raste zabrinutost za humanitarnu situaciju u Gazi.

Abas je istakao da su SAD jedina zemlja koja može da spriječi izraelski napad na Rafu.

Palestinski predsjednik izrazio je zabrinutost oko prinudnog raseljavanja palestinskog stanovništva sa Zapadne obale, nakon što izraelska vojska ''završi sa Gazom''.

Abas je naglasio da palestinska samouprava odbija da prihvati etničko čišćenje Palestinaca sa obje teritorije i dodao da palestinske vlasti traže da se obustavi konflikt i da se stanovništvu dodijeli pomoć.

12:29h

Ministar spoljnih poslova Francuske Stefan Sežurne rekao je da će iznijeti predloge libanskim zvaničnicima, sa ciljem ublažavanja tenzija između Hezbolaha i Izraela i sprječavanja izbijanja rata, prenosi Rojters.

"Ako pogledam situaciju danas, i da nije bilo rata u Gazi, mogli bismo da govorimo o ratu u južnom Libanu zbog broja napada i uticaja u tom području“, rekao je Sežurne nakon posjete Organizaciji za očuvanje mira Ujedinjenih nacija u Libanu.

12:27h

Sukob Izraela i Hamasa – 205. dan.

Visoki katarski zvaničnik je danas pozvao Izrael i Hamas da pokažu "više posvećenosti i ozbiljnosti" u pregovorima o primirju, u vrijeme kada raste pritisak na obje strane da se sklopi sporazum kojim bi se oslobodili izraelski taoci i prekinuo skoro sedam mjeseci dugi rat u Gazi.

U intervjuu izraelskom dnevnom listu Harec i javnom servisu Kan, portparol katarskog Ministarstva spoljnih poslova Madžed al-Ansari je izrazio razočaranje Hamasom i Izraelom, rekavši da su donosili svoje odluke na osnovu političkih interesa, a ne na dobrobit civila.

On nije otkrio detalje o trenutnom stanju pregovora, osim što je rekao da su "praktično prekinuti" i da su "obje strane ukorenjene na svojim pozicijama". "Ako postoji obnovljeni osjećaj posvećenosti obje strane, ja sam siguran da možemo postići dogovor", dodao je on.

Katar, u kojem se nalazi Hamasov štab, je ključni posrednik tokom rata između Izraela i Hamasa. Zajedno sa SAD i Egiptom, Katar je bio ključan u pregovorima o kratkom prekidu borbi u novembru, što je dovelo do oslobađanja desetina talaca.

Od tada se vode brojne runde pregovora, ali nijedna nije dovela do dodatnog primirja.

U znak svog nezadovoljstva, Katar je prošle nedjelje saopštio da preispituje ulogu posrednika u pregovorima.

(BETA)

Bonus video: