Putin ove nedjelje ide u Kinu

Nekoliko dana prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Peking i Moskva su proglasili partnerstvo "bez ograničenja" i od tada su povećali trgovinu na rekordno visok nivo

4994 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetiće Kinu ove nedjelje na poziv lidera Si Đinpinga, saopštilo je u utorak kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Putin će boraviti u Pekingu od četvrtka do petka, rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

Kremlj je u saopštenju potvrdio da Putin ide u Kinu, navodeći da je to njegova prva posjeta inostranstvu otkad je položio zakletvu i počeo svoj peti predsjednički mandat.

Nekoliko dana prije nego što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Peking i Moskva su proglasili partnerstvo "bez ograničenja" i od tada su povećali trgovinu na rekordno visok nivo.

Rusija se oslanja na Kinu za ključnu ekonomsku pomoć otkako je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog agresije na susjednu Ukrajinu.

Kina je dotle imala koristi od jeftinog uvoza ruske energije i pristupa ogromnim prirodnim resursima, uključujući stalne isporuke gasa preko gasovoda Snaga Sibira.

Njihovo blisko ekonomsko partnerstvo našlo se, međutim, pod pažnjom Zapada, a Sjedinjene Države prijete da će sankcionisati inostrane banke i kompanije koje sarađuju sa Moskvom.

Bonus video: