Bajden naglo povećao tarife na kineska električna vozila i druge proizvode

Analitičari su upozorili da bi trgovinski sukob dvije najveće svjetske ekonomije mogao da poveća troškove za električna vozila u cjelini, što bi naštetilo Bajdenovim klimatskim ciljevima i njegovom cilju da stvori radna mjesta u proizvodnji

3004 pregleda 0 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik, Džozef Bajden, u utorak je predstavio niz naglih povećanja tarifa na niz kineskih proizvoda, uključujući električna vozila, kompjuterske čipove i medicinske proizvode, rizikujući sukob u izbornoj godini s Pekingom u pokušaju da pridobije glasače koji njegovoj ekonomskoj politici daju niske ocjene.

Povećanje tarifa je najavljeno u jeku burne predizborne kampanje koju vode Bajden i bivši predsjednik, Donald Tramp, pri čemu obojica nastoje da se predstave kao da su čvršći prema Kini.

Bajden će zadržati tarife koje je uveo Tramp, dok će povećati druge, saopštila je Bijela kuća navodeći "neprihvatljive rizike" za "ekonomsku bezbjednost" SAD koje predstavlja, kako ističe, nepoštene kineske prakse kojima se globalna tržišta preplavljuju jeftinom robom.

Tarife će se postepeno uvoditi u naredne tri godine, a one koje stupaju na snagu 2024. pokrivaju električna vozila, solarne ćelije, špriceve, igle, čelik i aluminijum i drugo. Trenutno postoji vrlo malo električnih vozila iz Kine u SAD, ali zvaničnici brinu da bi jeftini modeli omogućeni subvencijama kineske vlade uskoro mogli da preplave američko tržište.

Nove mjere utiču na 18 milijardi dolara u uvozu kineske robe, uključujući čelik i aluminijum, poluprovodnike, baterije, kritične minerale, solarne ćelije i dizalice, saopštila je Bijela kuća.

SAD su u 2023. iz Kine uvezle robu vrijednu 427 milijardi dolara, a izvezle robu u vrijednosti od 148 milijardi dolara, pokazuju američki podaci.

Nove mjere, kako navodi Bijela kuća, ima za cilj da podstakne Kinu da "eliminiše svoje nepoštene trgovinske prakse u vezi sa transferom tehnologije, intelektualnom svojinom i inovacijama".

Zvaničnici administracije rekli su da su mjere "pažljivo ciljane" i kombinovane s domaćim investicijama, planirane s bliskim saveznicima i da je malo vjerovatno da će pogoršati inflaciju, koja je već razbjesnila američke birače i ugrozila Bajdenove šanse za reizbor.

Bajden se muči da ubijedi glasače u efikasnost njegove ekonomske politike uprkos niskoj nezaposlenosti i ekonomskom rastu.

Analitičari su upozorili da bi trgovinski sukob dvije najveće svjetske ekonomije mogao da poveća troškove za električna vozila u cjelini, što bi naštetilo Bajdenovim klimatskim ciljevima i njegovom cilju da stvori radna mjesta u proizvodnji.

Bajden je rekao da želi da pobijedi u eri nadmetanja s Kinom, ali ne i da pokrene trgovinski rat koji bi mogao da naškodi međusobno zavisnim ekonomijama. On je posljednjih mjeseci radio na ublažavanju tenzija u razgovorima s kineskim predsjednikom Sijom Đinpingom.

U okviru povećanja tarifa, nameti na kineska električna vozila će biti povećana sa 25 odsto na 100 odsto, na litijum-jonske baterije i djelove baterija za električna vozila sa 7,5 odsto na 25 odsto, a za fotonaponske ćelije koje se koriste za pravljenje solarnih panela sa 25 odsto do 50 odsto.

Tarife su povećane i za različitu drugu robu. Na primjer, za medicinske špriceve i igle tarife će s nula odsto biti povećane na 50 odsto.

U 2025. i 2026. godini uslijediće više tarifa na poluprovodnike, čija će se tarifna stopa udvostručiti na 50 odsto, kao i na litijum-jonske baterije koje se ne koriste u električnim vozilima, grafit i trajne magnete, kao i na gumene medicinske i hirurške rukavice.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je odgovorilo da se "protivi jednostranom povećanju carina u suprotnosti sa pravilima Svjetske trgovinske organizacije" na pitanje o izvještajima o novim mjerama.

Kina će "preduzeti sve neophodne mjere da zaštiti svoja legitimna prava i interese", rekao je u utorak portparol Ministarstva spoljnih poslova, Vang Venbin.

Bonus video: