Poruke iz Izraela nakon zahtjeva tužioca za hapšenje zvaničnika: "Istorijska sramota", "Više nego nečuveno"...

Oglasio se predsjednik države, ministri, ali i lider izraelske opozicije

21295 pregleda 47 reakcija 33 komentar(a)
Netanjahu i Galant, Foto: Reuters
Netanjahu i Galant, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.05.2024. 18:46h

Predsjednik Izraela Isak Hercog ocijenio je danas da je odluka glavnog tužioca Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da traži naloge za hapšenje izraelskih zvaničnika zbog rata u Gazi više nego nečuvena i ohrabruje teroriste širom svijeta.

Hercog je na društvenim mrežama ocenio da ta odluka pokazuje do koje mere je međunarodni sudski sistem u opasnosti od urušavanja.

"Donijet u lošoj namjeri taj jednostrani potez predstavlja unilateralni politički korak koji ohrabruje teroriste širom sveta i krši sva osnovna pravila suda u skladu sa principom komplementarnosti i drugih pravnih normi", napisao je predsjednik Izraela.

Uz to je ocijenio da su lideri Hamasa opresivni diktatori, krivi za pokretanje masovnog ubistva, silovanja i otmica, te da je svaki pokušaj povlačenja paralele između tih, kako je napisao, "groznih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela, koja radi da ispuni svoju dužnost da odbrani i zaštiti svoje građane u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom, pretaran i niko ga ne može prihvatiti".

Hercog je napisao da očekuje da takav korak osude i odbace svi lideri slobodnog svijeta.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i Galant se optužuju za istrebljenje, izgladnjivanje kao metod rata, uskraćivanje humanitrne pomoći i namjerno ciljanje civila.

MKS je takođe imenovao zvaničnike i lidere Hamasa Ismaila Hanijea, Jahju Sivara kao tražene za zločine istrebljenja, ubistva, odvođenja taoca, silovanje, seksualno napastvovanje i mučenje.

Predsjednik izraelskog parlamenta (Kneseta) Amir Ohana je, otvarajući prvu ljetnju sjednicu, izjavio da je Međunarodni krivični sud u Hagu dokazao svijetu da nije legitiman.

On smatra da je skandalozna odluka koja stavlja državu Izrel, bez obzira na rukovodstvo, zajedno s "ubilačkom terorističkom organizacijom Hamas, koja je kidnapaovala, mučila, palila, masakrirala i ubijala Jevreje.

Odluka glavnog tužioca MKS Karima Kana poriče pravo Izraelu na samoodbranu, smatra predsjednik Kneseta, prenijeli su izraelski mediji.

"Neobuzdani, direktni napad na žrve masakra"

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac saopštio je danas da su nalozi MKS-a za hapšenje izraelskih zvaničnika "neobuzdani direktni napad" na žrtve masakra koji je počinio Hamas 7. oktobra i taoce koji su još zatočeni u Gazi.

"Dok ubice i silovatelji Hamasa čine zločine protiv čovječnosti, protiv naše braće i sestara, tužilac (MKS) pominje u istom dahu premijera i ministra odbrane Izraela i odvratne monstrume Hamasa, nalik na naciste", naveo je Kac i dodao da će se ta "istorijska sramota" zauvijek pamtiti.

On je rekao da je dao instrukcije Ministarstvu spoljnih poslova da se usredsredi na, kako je ocijenio "borbu protiv odluke čija je prvenstvena namjera da veže ruke Izraela i spriječi ga da iskoristi pravo na samoodbranu".

Šef diplomatije Izraela je objavio saopštenje pošto je glavni tužičac MKS izjavio da je zatražio naloge za hašenje premijera Izraela Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Galanta za zločine "izazivanja istrebljenja, izazivanja gladovanja kao metoda rata, uključujući uskraćivanje humanitarne pomoći, namjerno ciljanje civila u sukobu", prenijeli su izraelski mediji.

Ministar: Odluka tužioca zločin istorijskih razmjera

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc osudio je danas odluku glavnog tužioca MKS-a Karima Kana da traži naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta, označivši je kao "zločinom istorijskih razmjera".

Kan takođe traži naloge za hapšenje trojice lidera palestinskog islamističkog Hamasa, Jahje Sinvara, Muhameda Deifa i Ismaila Hanijea.

Ganc je saopštio da se izraelska vojska pridržava međunarodnog prava u svojoj borbi u Gazi i da vodi "jedan od pravednijih ratova u modernoj istoriji poslije masakra koji su počinili teroristi Hamasa 7. oktobra".

On je naveo da su moralna načela izraelske vojske među najstrožim u istoriji, te da Izrael ima nezavisno sudstvo i da je povlačenje paralela lidera demokratske zemlje, odlučne da se brani od terora sa liderima "krvožedne terorističke organizacije duboko iskrivljavanje pravde i očigledan moralni bankrot".

"Pozicija tužioca da zahteva naloge za hapšenje je sama po sebi zločin istorijskih razmjera koji će generacije pamtiti", dodao je Ganc, a prenijeli su izraelski mediji.

Kan je rekao da vjeruje da su Netanjahu, Galant i trojica lidera Hamasa odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Lider opozicije: Neoprostivo je uključiti lidere Izraela i Hamasa u iste optužnice

Lider izraelske opozicije Jair Lapid odbacio je danas odluku tužioca Kana o izdavanju naloga za hapšenje Netanjahua i Galanta, kao i lidera palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas, izjavivši da Izrael neće prihvatiti nikakvo poređenje sa Hamasom.

"Nije moguće izdati naloge za hapšenje protiv Netanjahua, Sinvara i Deifa. Nema takvih poređenja, ne možemo to prihvatiti i to je neoprostivo", rekao je Lapid, označivši odluku "užasnim političkim propustom".

Lapid je rekao da očekuje od američke administracije da osudi naloge za hapšenje i izrazio uvjerenje da će ona stati uz Izrael.

Izraelski ministri ultradesničari Becalel Smotrič i Itamar Ben-Gvir optužuju glavnog tužioca MKS-a za antisemitizam, poslije zahtjeva za izdavanjem naloga za hapšenje Netanjahua i Galanta.

"Nismo vidjeli takvo licemerje i mržnju protiv Jevreja, poput one koju je pokazao sud u Hagu, još od nacističke propagande. Nacisti su takođe govorili u ime moralnosti i nije bilo ničega tamo osim antisemitizma", rekao je Smotrič i ponudio podršku Netanjahuu i Galantu, ocijenivši da su optužnice protiv njih, kako je rekao "optužnice protiv svih nas".

Ben-Gvir je pozvao Izrael da prekine učešće u sudskim procesima u Hagu i rekao da bi premijer i ministar odbrane trebalo da ignorišu "antisemitskog tužioca i narede pojačanje napada na Hamas, dok ne bude potpuno uništen".

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik izjavio je za lokalne medije da je kleveta protiv Izraela prešla crvenu liniju nastojanjima glavnog tužioca protiv jedine demokratije na Bliskom istoku, te da ona neće spriječiti Izrael da se brani i ostvari sve ciljeve rata.

On je najavio da će Netanjahu kasnije danas objaviti video saopštenje.

Bonus video: