Najviše vožnje nekategorisanim putevima u NP Biogradska gora, Prokletije i Durmitor

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti Ivana Milović, pomoćnica direktora za zaštitu prirode i kulturne baštine i održivi razvoj u NPCG istakla je da do sada nije bilo sankcionisanja zbog neadekvatnog korišćenja vozila ili dronova u zoni nacionalnih parkova

3765 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Iz Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG) su pred sezonu upozorili na zabranu korišćenja kvadova i kros motora van kategorisanih puteva. Takođe, nije dozvoljeno korišćenje dronova bez prethodno dobijenih saglasnosti od nadležnih organa.

Gostujući u Bojama jutra TV Vijesti Ivana Milović, pomoćnica direktora za zaštitu prirode i kulturne baštine i održivi razvoj u NPCG istakla je da do sada nije bilo sankcionisanja zbog neadekvatnog korišćenja vozila ili dronova u zoni nacionalnih parkova.

“Turističke agencije su se pridržavale naših dogovora, tako da su vodile grupe i upotrebljavali su kvadove kategorisanim putevima. Najviše problema u stvari imamo od strane pojedinaca koja izlaze sa kategorisanih puteva i narušavaju staništa i upravo zbog takvih smo mi pokrenuli još prošle godine zajedno sa ekološkom inspekcijom akciju. Dešavalo se da i pored opomene naših nadzornika, čim nadzornici napuste određeno lokaciju, ti pojedinci skreću van kategorisanih puteva i pričinjavaju znatnu štetu nacionalnim parkovima, odnosno staništima.” navela je ona.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Milan Gazdić, naveo je da su prošle godine imali tek dva zahtjeva za vožnju kvadova.

“Jedan slučaj je bio u NP Biogradska gora, a drugi u NP Lovćen i oba ta zahtjeva su dobila negativan odgovor, nisu dobili dozvolu za te radnje i aktivnosti u pomenutim nacionalnim parkovima. Takođe, prošle godine nismo imali zahtjeve za vožnju dronova u nacionalnim parkovima, ali smo imali jedan zahtjev za snimanje video spota koji je dobio pozitivan odgovor i on je trajao svega jedan dan u, čini mi se, NP Durmitor u zoni zaštite 3” istakao je Gazdić.

Najviše problema vožnja kvadova nekategorisanim putem napravila je na sjeveru i to u nacionalnim parkovima Biogradska gora, Prokletije i Durmitor.

“U okviru NP Biogradska gora najviše pritužbi je stiglo od građana koji posjeduju zemljište i bave se poljoprivredom, da su im kvadovi toliko izrovali zemljište da oni više nisu mogli da ga koriste za sadnju. U Durmitoru, s obzirom da je tu Durmitorski prsten, to je vrsta kategorisanog puta, tu se može voziti, najveću opasnost predstavlja kad se skrene s kategorisanog puta. Mi uvijek kada vidimo da je na terenu i stvarno imamo dojavu agencije da oni kreću, ide grupa, pojačamo kontrolu, ali jednostavno uvijek su nam problem ti pojedinci. Na Lovćinu takođe imamo upotrebu kvadova i baš kod Lovćina je problem što je taj kategorisani put u stvari lokalni put kojim upravlja lokalna samouprava, nekako se poklapa sa samom stazom kojom se kreću i tu smo imali pritužbe od posjetilaca." istakla je Milović.

Građani koji žele da prijave ovakve aktivnosti to mogu uraditi pozivom call centra NPCG na broj telefona 067 000 825 ili direktno Ekološkoj inspekciji.

Bonus video: