Oštre reakcije na odluku Apelacionog suda da skoro prepolovi kaznu silovatelju, u srijedu protest

Iz Apelacionog suda, međutim, kažu da je izrečena kazna u skladu sa zakonom, a odbrana osuđenog smatra da kazna nije mala i da je pravična, jer se manje od 15 godina dodjeljuje i za ubistva

42205 pregleda 9 komentar(a)

Osam umjesto 15 godina – toliko će B.B. najviše provesti iza rešetaka zbog višestrukog silovanja petnaestogodišnje djevojčice. Odluku Vijeća Apelacionog suda da mu gotovo za pola smanji kaznu, koju mu je izrekao Viši sud, u NVO sektoru vide kao ponižavajuću. U Centru za ženska prava i Akciji za ljudska prava protestuju jer tvrde da odluka o drastičnom smanjenju kazne nije adekvatno obrazložena, a trebalo je da bude.

''Ne postoji jedna jedina olakšavajuća okolnost u ovom predmetu i onda ostaje nejasno zbog čega smatraju da je prvostepeni sud dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima? Ono što bi bilo u interesu žrtve da se kaže na šta se misli kad se kaže da su prenaglašene otežavajuće okolnosti", kaže Ana Jaredić iz Centra za ženska prava.

''Da li su svjesni da su ovakvom odlukom zapravo osudili maloljetnu djevojčicu da nije vrijedna da joj zakon države Crne Gore pruži zaštitu i moralnu satisfakciju", naveli su NVP Prima, Sigurna ženska kuća i SOS telefon Nikšić.

B. B., koji je od januara do juna 2020. godine silovao djevojčicu, prijeteći da će joj ubiti oca ako nekome kaže, 2022. sutkinja Vesna Kovačević osudila je na maksimalnih 15 godina. Apelacioni sud je ukinuo tu presudu, nakon čega mu je u ponovljenom postupku sudija Veljko Radovanović izrekao istu kaznu, pa je nova odluka da se ona smanji na osam godina pravosnažna.

Odbrana, koja je od početka tražila oslobađajuću presudu, odluku ovako komentariše...

''Sud je ovdje dao pola, nije išao ni na maksimum ni na minimum. Kazna je od pet do 15, dao je osam, nije dao ni pet ni šest - opet je dao kaznu koja nije mala, tako da će se moj branjenik susresti sa posljedicama. Ja sam čak zagovarao i tezu da se događaj nije desio na način na koji je predstavljen optužnicom", kaže advokat Damie Lekić.

Iz Apelacionog suda su danas kazali da razumiju potrebu javnosti da iskaže nezadovoljstvo njihovom odlukom, ali ističu da su na osnovu brižljive i svestrane analize odmjerili kaznu u granicama koje su zakonom propisane za to krivično djelo, u skladu sa kaznenom politikom iskazanom kroz dostupnu sudsku praksu i na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja u skladu sa zakonom.

Odluku o smanjenju donijele su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

''Za krivično djelo ubistvo, za koje je propisana kazna zatvora takođe od pet do 15 godina, imamo veliki broj slučajeva kad se izriču kazne 11, 12, 13, 14. Mislim da je ova kazna pravična'', rekao je Lekić.

U Centru za ženska prava kažu da svako nasilje treba prijaviti, iako smatraju da je obeshrabrujuće to što je ovakva odluka donesena i u suprotnosti sa stavovima Evropskog suda u Strazburu u sličnim slučajevima. Vijeće Apelacionog suda, kaže Jaredić, nije obratilo pažnju na posljedice koje žrtva može da ima.

''Jer je dijete koje je trpjelo u ovom predmetu trpjelo dugotrajan strah za svoju egzistenciju, za egzistenciju svojih roditelja, što je potvrđeno prvostepenom presudom, a na šta Apelacioni sud nije imao zamjerki'', kazala je ona.

Predsjednici svih crnogorskih sudova na današnjem sastanku zaključili su da su, naročito u predmetima nasilja nad ženama i maloljetnicima sudovi dužni da u obrazloženju daju kratke razloge presude. Iz Vrhovnog suda su najavili su da će organizovati sastanak kako bi se razmotrila kaznena politika. A, NVO Prima, Sigurna ženska kuća i SOS telefon iz Nikšića traže da kazne za zlostavljače budu strože, a ne podsticajne. Sjutra u podne ispred Apelacionog suda organizovaće protest pod sloganom ''Zaštitimo djecu''.

Okrivljeni B.B. već je odležao pola kazne, a u zatvoru će biti još najviše četiri godine, ako nakon nekog vremena ne dobije uslovni otpust.

Bonus video: