Ivanović o softveru koji je nabavio MUP: Ovakvi sistemi se koriste u zemljama koje su bliže autokratiji nego demokratiji

Ovaj softver MUP-u omogućava da u realnom vremenu prati građane, preko kamera na javnim površinama, istovremeno listajući sve njihove lične podatke

14369 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Screenshot/TV Vijesti
Foto: Screenshot/TV Vijesti

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nabavilo je softver za biometrijsko prepoznavanje lica pomoću kog može nadzirati građane Podgorice, Bara i Budve, preko kamera koje su postavljene na javnim površinama.

Televizija Vijesti već pola godine od MUP-a traži ove podatke, a MUP ih krije.

Te podatke je danas objavila Balkanska istraživačka regionalna mreža - BIRN, na osnovu dokumentacije koju im je dostavila Agencija za zaštitu ličnih podataka.

Možda niste osjetili, ali sigurno hoćete, bolje sjutra je već stiglo u Crnu Goru, i to u Podgoricu, Bar i Budvu. Ne znamo tačno kada, ni koliko je plaćeno ali znamo da je softver po tim imenom, odnosno na engleskom "Better tomorrow", u vlasništvu MUP, objavio je BIRN.

Ovaj softver MUP-u omogućava da u realnom vremenu prati građane, preko kamera na javnim površinama, istovremeno listajući sve njihove lične podatke.

"Podsjetiću da je tender sproveden 2019. godine, a da je u dijelu nabavke, specifikacije i karakteristika, tender proglašen tajnim. Mi govorimo o 2019. godini, od tada su se promjenile četiri vlade i četiri ministra, o čemu je ovde riječ? Mi smo MUP-u pitanja poslali krajem prošle godine, uputili nekoliko apela, međutim do danas nismo dobili nikakav odgovor", istakao je Ivan Ivanović, novinar BIRN-a.

I Televizija Vijesti je pitala MUP gotovo 20 puta, a odgovor nikad nije stigao.

Ono što je Televizija Vijesti uspjela da sazna je da MUP nije uradio nijednu procjenu, studiju ili analizu koja prethodi uvođenju ovog softvera.

Televizija Vijesti je i danas pozvala PR službu ministra policije Danila Šaranovića, ali on i dalje nije spreman da javnosti ponudi odgovore na tražena pitanja, iako je zakonom na to obavezan, prevashodno jer se radi o tehnologiji koja je u Evropskoj uniji (EU) zabranjena ili ekstremno ograničena.

"Da bi se koristili ovakvi sistemi, neophodno je mnogo veliko povjerenje u institucije. Ovakvi sistemi se koriste najviše u zemljama koje su bliže autokratiji nego demokratiji", rekao je Ivanović.

U prilog Ivanovićevim riječima ide i činjenica da je biometrijski softver za nadzor građana koji je kupio MUP - koristio Izrael za nelegalni nadzor Palestinaca na Zapadnoj obali, nakon čega su vršena masovna hapšenja, pretresi i zadiranja u temeljna ljudska prava.

"To znači da neko ko nadgleda taj softver, ko se nalazi ispred monitora, gotovo u istoj sekundi može da izvuče podatke lica i da te podatke upoređuje sa drugim bazama podataka", kazao je Ivanović.

Televizija Vijesti posjeduje informacije da MUP za sistem biometrijskih nadzornih kamera nije sproveo javnu nabavku. Nakon izvještavanja Televizije Vijesti, Agencija za zaštitu podataka pokrenula je nadzorni postupak u MUP-u.

Televizija Vijesti nezvanično saznaje da je završen ali izvještaj o njemu još uvijek nije dobila.

Bonus video: