Izbori u Andrijevici: Šta poručuju nosioci lista

Izborna trka u Andrijevici i zvanično je počela tek prošle sedmice, nakon je Opštinska izborna komisija proglasila sedam izbornih lista koje će se naći na listićima 2. juna

5299 pregleda 1 komentar(a)

U sedam kolona nastupiće partije i jedan građanski pokret na predstojećim lokalnim izborima u Andrijevici.

Nositeljka liste Pokreta Evropa poručuje da u slučaju da ova partija osvoji najviše glasova, ona će zauzeti čelnu poziciju opštine. Na pitanje da li joj na putu ka tom cilju može predstavljati problem percepcija javnosti nje kao bivše članice DPS-a, Dragana Vučević ovako odgovara.

"Moji sugrađani mene poznaju i moju porodicu ne samo kao nekog ko se bavi politikom, nego kao ljekara i humanistu, tako da ne sumnjam u njihovu podršku i ne sumnjam da će građani Andrijevice izabrati ono što je najbolje za našu opštinu.”

PES prvi put nastupa na lokalnim izborima u Andrijevici, kao i Grupa građana "Za budućnost naše djece", na čijem čelu je bivši član SNP-a Ivan Radojević.

"Da ne odlučuju razni centri moći o Andrijevici i o sudbini Andrijevice, nego mi svojim znanjem i umijećem da je vodimo ka boljem razvoju, prosperitetu i boljoj budućnosti. To je prvenstveno razlog zbog kojeg sam napustio SNP i pristupio sa ovim mojim prijateljima formiranju ove grupe građana", kaže Radojević.

Listu je predao i Vasojevićki pokret “Ujedinjenje”, a predvodiće ih bivši potpredsjednik Opštine Vesko Raketić iz Nove srpske demokratije. Ta partija na lokalne izbore ide sa Demokratskom narodnom partijom, Pravom Crnom Gorom i Slobodnom Crnom Gorom. Iako je ovo značajna prekompozicija u odnosu na prethodne lokalne izbore, kada su nastupili sa SNP-om, ne plaši ih rasipanje biračkog tijela.

"Spremno ulazimo u izbornu trku, imamo što ponuditi građanima, te kako u ovom prošlom periodu prepoznaju naš rad, očekujemo izuzetno dobar rezultat", kaže Miodrag Čukić, nosilac liste "Za budućnost Andrijevice".

U DPS-u su samouvjereni - poručuju da bez njih nema stabilne vlasti u Andrijevici. Do izbora 2020. koje su izgubili, ovu opštinu vodili su devet godina.

"Očekujemo da građani kazne prethodnu vlast koja je vršila od 2020. do dana današnjeg, jer gotovo osim unutar partijskih njihovih svađa, prvenstveno oko fotelja, gotovo da nisu ništa uradili niti za Andrijevicu, niti njene građane", kaže Dejan Ivanović iz DPS-a. Na podsjećanje da je tu i PES i da je nositeljka liste te stranke bivša odbornica i članica DPS-a, odgovara: "Tačno, nositeljka liste je cijenjena doktorka Vučević je bila u dva mandata, naša odbornica, ja ne vidim šta bi oni mogli novim građanima Andrijevice ponuditi što nije već dok je bila kod nas".

Iz Demokrata, koje će na sljedećim izborima nastupiti sa SNP-om, ističu da imaju još mnogo toga da ponude građanima.

"Građanima Andrijevice smo napravili superiorni program u odnosu na sve ostale liste", kaže Miloš Čukić sa te liste.

Iz opštinskog odbora SNP-a nisu odgovarali na pitanje šta to nude stanovnicima Andrijevice. Za razgovor nije bio raspoložen ni nocilac liste i doskorašnji predsjednik opštine Željko Ćulafić. Nekada prvi čovjek Andrijevice prošle godine se našao u fokusu javnosti zbog poslovanja Opštine i marketa u njegovom vlasništvu "Karamela”, putem direktnih pogodbi. Demokrate u tom poslovanju ne vide ništa sporno.

"Gospodinu Čulafiću je stavljeno na teret da je negdje u vezi nekih 3.000 eura, sklopio ugovor sa svojom firmom. Da kažem, komentar na to, odnosno sud o tome je dalo specijalno tužilaštvo, gdje su se izjasnili o predmetnom slučaju i odbacili taj slučaj", kaže Miloš Čukić, a na konstataciju da ono što je po zakonu nije uvijek i moralno, dodaje: "Mogu da vam kažem i sljedeću situaciju, da je firma koju ima gospodin Čulafić sigurno jedna od najvećih donatorskih firmi u našoj opštini".

Izbori u Andrijevici zakazani su za 2. jun.

Bonus video: