Snijeg krije tragove nesreće u Rožajama

“I prilikom izlivanja betona došlo je do popuštanja konstrukcije, odnosno skele, i radnici koji su bili na mostu, njih dvojica - pali su zajedno sa konstrukcijom i povrijedili se. Radnika koji je bio na pumpi, vjerovatno je udario jedan dio skela ili oplata. Ovaj četvrti u tom momentu nekako je ostao na ivici dijela koji se rušio, ostao je gore”, kazao Selmanović

18059 pregleda 9 komentar(a)
Most dio kapitalnog projekta od 20 miliona eura, Foto: Jadrankla Ćetković
Most dio kapitalnog projekta od 20 miliona eura, Foto: Jadrankla Ćetković

Vještačenja u vezi sa uzrocima urušavanja mosta u izgradnji na novoj zaobilaznici oko Rožaja su u toku, ali su snijeg i nevrijeme poremetili raščišćavanje terena.

To je “Vijestima” saopšteno u Osnovnom državnom tužilaštvu u tom gradu. “U toku sljedeće sedmice očekujemo nalaze vještaka, nakon kojih bi imalo nešto konkretno”, rekao je tužilac i portparol ODT Rožaje Armin Selmanović.

On je ranije izjavio da su na mostu bila četvorica radnika, dok se peti nalazio u blizini kod pumpe za beton.

“I prilikom izlivanja betona došlo je do popuštanja konstrukcije, odnosno skele, i radnici koji su bili na mostu, njih dvojica - pali su zajedno sa konstrukcijom i povrijedili se. Radnika koji je bio na pumpi, vjerovatno je udario jedan dio skela ili oplata. Ovaj četvrti u tom momentu nekako je ostao na ivici dijela koji se rušio, ostao je gore”, kazao Selmanović.

On je pojasnio da je most srušen nakon što je popustila konstrukcija takozvane teške skele.

“Tom prilikom se urušio dio mosta između drugog i trećeg stuba na mostu i tri radnika su zadobila teške tjelesne povrede”.

Selmanović je tada kazao da je u toku postupak izviđaja, nakon čega će biti poznato kako je došlo do rušenja mosta.

“Angažovano više vještaka saobraćajne, mašinske struke kao i vještak zaštite na radu, a da će po potrebi angažovati još stručnjaka”.

Tek kada je prije dvije sedmice došlo do urušavanja mosta u izgradnji na zaobilaznici oko Rožaja, veći dio javnosti je čuo za taj kapitalni projekat vrijedan više od dvadeset miliona eura.

Mnogi su prvi put čuli i da projekat izvodi bosanska firma “Euroasfalt”, sa podizvođačima, od kojih je firma “Tofi” iz Rožaja, a “Aksa” iz Bijelog Polja. Nakon rušenja mosta, jedan od povrijeđenih radnika prebačen je u Klinički centar u Podgorici, drugi je liječenje nastavio u beranskoj Opštoj bolnici, dok je treći otpušten na kućno liječenje.

Most nazvan Veliki Ibarac, čija je izgradnja bila pri kraju, dužine 160 metara, srušio se 24. decembra naveče iz za sada neutvrđenih okolnosti.

Predsjednik opštine Rožaje Rahman Husović izrazio je žaljenje zbog povreda radnika, ali i očekivanje da će uskoro biti otkriveno šta je uzrok nezgode i ogromne materijalne štete.

Da je bosanska firma “Euroasfalt” dobila projekat izgradnje zaobilaznice oko Rožaja, mediji u toj državi izvijestili su još 2017. godine.

“Direkcija za saobraćaj Crne Gore i kompanija Euro-Asfalt potpisale su u Podgorici ugovor vrijedan oko 40 mil KM (19,7 mil EUR) o izgradnji druge faze obilaznice Rožaje - saobraćajnici dugoj 2,6 kilometara. Osim radova na trasi, gradiće se dva tunela dužina 1.193 i 693 metra, kao i dva mosta dužina 17,7 i 154,7 metara”.

Ugovor su potpisali generalni direktor “Euroasfalta” Hamed Ramić, ispred Konzorcijuma izvođača, i generalni direktor Savo Parača ispred Direkcije za saobraćaj Crne Gore.

Ramić se zahvalio na povjerenju koje je ukazano konzorcijumu kojeg predstavlja i izrazio nadu da će se saradnja između crnogorskih institucija i kompanija iz BiH nastaviti.

“Prvi ugovor u Crnoj Gori potpisali smo u decembru prošle godine i već smo u maju uvedeni u posao. Radovi na toj dionici, a radi se o rekonstrukciji i izgradnji trase na dionici Berane - Kolašin, u punom su jeku. Nedavno smo potpisali i ugovor o rehabilitaciji kosina na željezničkoj pruzi Vrbnica - Bar.

Potpisivanje ovog ugovora pokazatelj je da smo u Crnoj Gori dobrodošli, te da nas respektiraju kao partnera”.

Tri godine kasnije, nekako nezapaženo je prošla vijest da je crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo otvorilo izviđaj kojim bi bilo ispitano poslovanje firme ‘’Euroasfalt’’ iz Sarajeva u Crnoj Gori, gde je za tri godine dobila poslove vrijedne više od 60 miliona evra.

Mediji u Crnoj Gori su prenijeli da će u sklopu izveštaja biti ispitane i eventualne veze te bosanske firme i tadašnjeg ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurkovića (BS) i jednog člana njegove porodice.

Tužilaštvo želi, navodno, da na čistac izvede govorkanja o ‘’iznenadnom prodoru’’ ove firme u posljednje tri godine, odnosno od početka mandata ministra Nurkovića, bez obzira što se ime prvog čovjeka Hameda Ramića, bliskog prijatelja lidera SDA Bakira Izetbegovića i donatora njegove stranke, pominjalo u aferi ‘’Zadruga’’, koja je u BiH izbila zbog sumnje da se radilo o pranju velikih iznosa novca...

Advokat “Euroasfalta” Nedim Ademović je negirao poslovne i bilo kakve druge aranžmane sa Nurkovićem, kao ni sa njegovim članovima porodice. “Gospodina Nurkovića isključivo poznajemo u kapacitetu ministra u Vladi Crne Gore”, izjavio je ranije Nedimović.

On je tvrdio da nema razloga da kompanija “Euroasfalt” bude pod bilo kakvim istragama u Crnoj Gori.

Posao sa zaobilaznicom oko Rožaja, vezama “Euroasfalta” i Bošnjačke stranke, odnosno bivšeg ministra Nurkovića, vjerovatno će se tek rasplitati, a ono što se dešavalo sa tunelom kroz Bjelasicu, na regionalnom putu Berane-Kolašin, manje-više je poznato, ali nije do kraja razjašnjeno.

Međunarodni tender za taj posao je objavljen u februaru 2016. godine, kada je ministar saobraćaja bio Ivan Brajović. Ugovor je potpisao novi ministar Nurković, 2. decembra 2016. godine, nakon što je Vlada Duška Markovića formirana krajem novembra te godine.

U istraživanju koje su ranije sprovele, “Vijesti” su došle na trag zaključka kako se skupi tunel na regionalnom putu, i sami put, grade da bi kompanija “Bemaks” lakše dolazila do svojih malih hidrocentrala, koje je izgradio i dalje namjerava da gradi sa druge strane Bjelasice, na teritoriji Opštine Berane. Šta se dešava sa istragom koju je prema pisanju medija pokrenulo crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo, za sada se ne zna.

Bonus video: