Savićevog nasljednika biraju u petak

Saviću, koji je u dva petogodišnja kruga biran za predsjednika Višeg suda u Podgorici, istekao je mandat 6. maja ove godine, a do izbora novog šefa on će narednih dana u v.d. mandatu obavljati funkciju

10478 pregleda 11 komentar(a)
Savić, Foto: Boris Pejović
Savić, Foto: Boris Pejović

Ko će zamijeniti dugogodišnjeg predsjednika Borisa Savića u fotelji predsjednika Višeg suda u Podgorici znaće se već u petak 17. maja kada je Sudski savjet zakazao sjednicu na kojoj će obaviti intervjue sa prijavljenim kandidadima i donijeti odluku o izboru.

Sudije Višeg suda u Podgorici Vesna Kovačević, Zoran Radović, Amir Đokaj i Predrag Krstonijević prijavili su se na oglas Sudskog savjeta za mjesto predsjednika Višeg suda u Podgorici.

Saviću, koji je u dva petogodišnja kruga biran za predsjednika Višeg suda u Podgorici, istekao je mandat 6. maja ove godine, a do izbora novog šefa on će narednih dana u v.d. mandatu obavljati funkciju.

Sutkinja Kovačević, koja je 17 godina krivičar i trenutno u Specijalnom odjeljenju, navela je u programu rada da bi, ukoliko bude izabrana za predsjednicu tog suda, rasteretila sudije tog odjeljenja od postupanja u drugim referatima, a napisala je i predloge kako da se ubuduće koriste sudnice, zakazuju ročišta kako bi se ubrzalo rješavanje nagomilanih predmeta...

I drugi kandidat, sudija Zoran Radović u programu rada bavio se nedostatkom sudnica za specijalno odjeljenje navodeći da bi trajno taj problem riješila "izgradnja Palate pravde".

Na problem u broju nagomilanih predmeta u Specijalnom odjeljenju Višeg suda ukazao je i sudija Amir Đokaj, koji ukoliko bi bi biran za predsjednika Višeg suda u Podgorici, kako je naveo, tražio bi da se broj sudija u tom odjeljenju sa sedam poveća na 10.

"Na taj način bi se stvorili uslovi da se sa deset sudija u Specijalnom odjeljenju bi se postigla potpuna ažurnost za dvije godine jer bi se na taj nalčin rješavao veći broj predmeta nego što je godišnji priiv", naveo je Đokaj u programu rada.

Sudija Predrag Krstoijević je u programu rada naveo da bi mu prioritet, ako bi bio izabran za predsjednika Višeg suda u Podgorici, rješavanje predmeta -"crvnih omota", navodeći da bi njegovim planom u periodu od pet godina taj "problem bio u potpunosti riješen".

Bonus video: