Čamgoz u sudnici 17. juna

“Današnje ročište glavnog pretresa u predmetu protiv našeg branjenika, okrivljenog Binalija Čamgoza je odloženo zato što odluka po našem zahtjevu koju smo istakli za izuzeće još nije postala pravosnažna", kazao je advokat Marko Radović

7724 pregleda 7 komentar(a)
Čamgoz, Foto: Tviter
Čamgoz, Foto: Tviter

Za 17. jun odgođeno je suđenje turskom bjeguncu Binali Čamgozu, koji pred podgoričkim Osnovnim sudom odgovara zbog produženog krivičnog djela navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja .

To je učinjeno na zahtjev odbrane, koja je obrazložila da još nije pravosnažna odluka Višeg državnog tužilaštva kojom je odbijen njihov zahtjev za izuzeće Osnovnog tužilaštva u Podgorici.

“Današnje ročište glavnog pretresa u predmetu protiv našeg branjenika, okrivljenog Binalija Čamgoza je odloženo zato što odluka po našem zahtjevu koju smo istakli za izuzeće još nije postala pravosnažna. Dakle, prvostepeni organ tj. viši državni tužilac je odlučio da odbije zahtjev za izuzeće, međutim u pravnoj pouci tog rješenja je nama ostavljeno pravo žalbe, koje smo iskoristili i u petak podnijeli žalbu. S obzirom na to da je ostalo malo vremena do danas i da se nije moglo do danas odlučiti po toj žalbi, o tome smo danas obavijestili sud", kazao je novinarima nakon odgođenog ročišta jedan od njegovih brailaca, advokat Marko Radović.

Pojasnio je da su sudu uz zahtjev za odlaganje dostavili rješenje i žalbu na to rješenje, koju su izjavili.

"Sud je uvažio takav predlog odbrane. Sud je kontaktirao policijske službenika da se danas ne obezbjeđuje prisustvo Čamgoza s obzirom na to da se pretres odlaže. Idući pretres je zakazan za 17.jun, ukoliko do tada bude odlučeno po žalbi očekujemo da se održi glavni pretres", kazao je Radović.

Osnovno državno tužilaštvo Podgorica ranije je podnijelo optužni predlog protiv Čamgoza kojeg je Crna Gora odbila da izruči Turskoj.

Uprava policije krajem januara i početkom februara protiv Čamgoza je podnijela dvije krivične prijave.

Prvobitno, uhapšen je 30. januara po nalogu podgoričkog ODT Podgorica.

Nakon što su mu u Prihvatilištu za strance stavili lisice na ruke i pod jakim mjerama obezbjeđenja ga sproveli u policijsku stanicu, iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopštili su da je tokom 2022. godine, koristeći lažni pasoš, sa još jednim državljaninom Turske, osnovao firmu “Lion”.

Sudije Osnovnog suda u Podgorici tada su odbile predlog tužilaštva da odrede pritvor Čamgozu, kojeg Turska potražuje zbog najtežih krivičnih djela.

Sedam dana kasnije Uprava policije podnijela je još jednu krivičnu prijavu protiv tog bjegunca. Tada su saopštili da je isto krivično djelo počinio i 9. juna 2022. godine.

“...Kada je predao zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva - prikazao je falsifikovanu putnu ispravu na ime Mehmet Ali Bajhan, ‘na koji je način doveo u zabludu službenike MUP-a koji su mu izdali dozvolu za privremeni boravak’”...

Tada su objasnili i da prema zakonima Crne Gore, Čamgoz ne može dobiti odobrenje za privremeni boravak u Crnoj Gori budući da ne ispunjava nijedan uslov shodno Zakonu o strancima Crne Gore.

Bonus video: