Mijović: Jačanje bezbjednosnog sektora prioritet Crne Gore

Državna sekretarka MUP-a učestvovala u Tirani na ministarskoj konferenciji „Saradnja u oblasti bezbjednosti i migratornih tokova na Zapadnom Balkanu“

2127 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Jačanje bezbjednosnog sektora i intenzivna borba protiv prekograničnog organizovanog kriminala prioriteti su Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU), poručili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).

Kako je saopšteno iz tog resora, državna sekretarka MUP-a Jovana Mijović učestvovala je u Tirani na ministarskoj konferenciji „Saradnja u oblasti bezbjednosti i migratornih tokova na Zapadnom Balkanu“.

„Jačanje bezbjednosnog sektora i intenzivna borba protiv prekograničnog organizovanog kriminala su aktivnosti koje su prioritetne na našem putu pristupanja EU”, kazala je Mijović.

Ona je ocijenila da je, iz tog razloga, važno da u narednom periodu Crna Gora iskoristi sav potencijal inkluzivne i unaprijeđene regionalne saradnje.

“Koja, između ostalog, podrazumijeva udruživanje, kako na ekspertskom, tako i na istražnom i političkom nivou, razmjenu informacija i razvoj zajedničkih strategija, zarad efikasnog rješavanja ovih kompleksnih izazova“, dodala je Mijović.

Ona je istakla da je Crna Gora odlučna da sprovede sve preuzete obaveze u oblasti vladavine prava, kako bi postala vjerodostojna članica evropske porodice.

Mijović je rekla da MUP, radi očuvanja bezbjednosti i teritorijalnog integriteta, ulaže sve napore i prilagođava institucionalne mehanizme trenutnoj situaciji.

“Aktuelni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje na Zapadnom Balkanu podjednako trpimo”, rekla je Mijović.

Ona je navela da bi, u cilju postizanja mjerljivih rezultata, značajno bilo formiranje zajedničkih istražnih timova, kao i zajedničkih operativnih aktivnosti na najranjivijim djelovima granice.

Mijović je rekla da su stalna i otvorena komunikacija i koordinacija, kao i međusobna pomoć policijskih službi u regionu, ali i podrška EU institucija i agencija, neophodni kako bi se efikasno odgovorilo izazovima.

„Svjedoci smo da prelivanje kriminalnih aktivnosti iz države u državu iziskuje snažan odgovor i ulaganje značajnih sredstva u kadrovske i infrastrukturne kapacitete, pa naročito izražavam zadovoljstvo što je EU razvila efikasan sistem kontrole i upravljanja granicama”, kazala je Mijović.

Prema njenim riječima, tako uspostavljen sistem zahtijeva i uvođenje visokih standarda organizacije, nadležnosti i modela saradnje subjekata bezbjednosti granica, kako unutar zemlje tako i na regionalnom i međunarodnom planu.

Mijović je rekla da je zajednički cilj izgradnja sigurnijeg, stabilnijeg i prosperitetnijeg Zapadnog Balkana.

“A jačanje graničnih kontrola i nadzora granice, kao i podsticanje veće saradnje ne samo da će oslabiti neregularne migracije, već će i onesposobiti kriminalne mreže uključene u aktivnosti krijumčarenja i trgovine ljudima“, poručila je Mijović.

Ona je podsjetila na dugogodišnje partnerstvo Crne Gore sa Frontex-om, Europolom i drugim partnerskim službama iz EU, sa kojima, kako je navela, država sistemski i kontinuirano usklađuje strateške i operativne prioritete.

Bonus video: