Preokret: Pooštriti kaznenu politiku za krivična djela nad maloljetnicima

"Momenat je da se prisjetimo da sudska presuda nema samo kaznenu već i preventivnu funkciju - a ovakve presude ne doprinose prevenciji"

2440 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Preokret
Foto: Preokret

Preokret je pozvao da se pooštri kaznena politika za krivična djela nad maloljetnicima.

"Presudu Apelacionog suda Crne Gore koja se odnosi na ublažavanje kazne počiniocu krivičnog djela učinjenog prema maloljetnom licu smatramo apsolutno neprimjerenom i nedopustivom, kao što je i sama informacija na sajtu Apelcionog suda gdje se, između ostalog, kaže da je Apelacioni sud Crne Gore svoju odluku donio na osnovu brižljive analize i u skladu sa 'dostupnom sudskom praksom...' Da bismo bili ne samo pravna, već i elementarno sigurna država moramo pokazati posebnu brigu u zaštiti maloljetnika, posebno od ove vrste prestupnika, tim prije jer će te traume djeci i porodicama ostati cijeli život, dok će se neko sakriti iza odluke suda", navodi se u saopštenju.

"Momenat je da se prisjetimo da sudska presuda nema samo kaznenu već i preventivnu funkciju - a ovakve presude ne doprinose prevenciji. Sasvim suprotno, obesmišljavaju je. Ovo je i prilika da se ponovo pokrene zakonodavna inicijativa kojom bi se postrožile sankcije za ovu vrstu djela i time učinio korak ka stvaranju i sigurnije i zdravije zajednice", zaključuje Preokret.

Bonus video: