Svjedokinja: Tužiteljka insistirala da kažem da poznajem Blaža Jovanića

Svjedokinja Slavka Poček je kazala da je na devetom tenderu koji je raspisan za prodaju imovine preduzeća "Montri" u stečaju kupila kuću za 175.000 eura

18602 pregleda 6 komentar(a)
Jedno od privođenja Jovanića, Foto: Boris Pejović
Jedno od privođenja Jovanića, Foto: Boris Pejović

U Višem sudu u Podgorici pred specijalnim vijećem sudije Zorana Radovića, danas je nastavljeno suđenje bivšem predsjedniku Privrednog suda Crne Gore Blažu Jovaniću i još 12 osoba za više krivičnih djela zloupotrebe položaja u stečajnim postupcima.

Svjedokinja Slavka Poček danas je kazala da je na devetom tenderu koji je raspisan za prodaju imovine preduzeća "Montri" u stečaju kupila kuću za 175.000 eura.

Dodala je da prethodnih osam tendera nisu uspijevali jer je početna cijene te kuće bila 800.000 eura.

Rekla je da ne poznaje stečajnu upravnicu Sanju Lješković koja je vodila stečajni postupak u "Montriju" i da nije prisustvovala otvaranju ponuda koje su pristigle na raspisani tender za prodaju kuće.

"Neko me je pozvao da mi javi da sam dobila na tenderu. Kauciju kao i ostatak novca sam uplatila sa bankovnog računa. Kod notarke sam zaključila ugovor a tamo je bila i jedna žena, visočija i lijepa. Sigurna sam da je bila iz Nikšića. Ona je potpisala kupoprodajni ugovor u ime prodavca", rekla je ona.

Dodala je da se u kuću nije useljavala jer se radi o ruini koja mora da se sruši.

"Prva ideja mi je bila da je renoviram ali to je bilo neizvodljivo zbog lošeg stanja u kojem se nalazi. Tu kuću sam prije kupovine vidjela samo spolja", kazala je ona.

Poček je danas u sudu rekla da je u istrazi prilikom saslušanja tada postupajuća tužiteljka insistirala na tome da kaže da poznaje Blaža Jovanića, sada bivšeg predsjednika Privrednog suda.

"Kada sam joj rekla da ga ne poznajem ona mi kaže: 'Kako ga ne znate'. Rekla sam joj: 'fino, ne znam ga, niti njega niti predsjednika bilo koga suda niti bilo kog sudiju'. Potom me tužiteljka i treći put pitala: 'znači, vi ne poznajete Blaža Jovanića'. Kazala sam da ga poznajem koliko i nju nakon čega me je opomenula da pazi kako se ponašam", rekla je Poček.

Svjedok Zdravko Jočić je kazao da je za košenje livade i rezanje palmi na imovini "Montrija" dobio 50 eura i za to potpisao ugovor.

Prilikom saslušanja u tužilaštvu, on je kazao da nije uzeo novac.

Kada mu je predočen ugovor on je potvrdio da se na njemu nalazi njegov potpis ali da ne zna kako se našao na tom papiru.

"Istina je ovo što sam rekao danas. Nisam imao potrebe da lažem ni tada. Naknadno sam se sjetio o svemu ovome kada sam razgovarao sa zetom koji me je angažovao za taj posao i poveo u Herceg Novi", kazao je ovaj svejdok, dodajući da nakon toga nije pokušavao da pođe u specijalno tužilaštvo i dopuni izjavu.

Okrivljenom je optužnicom stavljeno na teret izvršenje krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401 a stav 1 u vezi st. 6 KZ CG, sedam krivičnih djela zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu, krivično djelo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužicu protiv bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, stečajnih upravnika Saše Zejaka, Snežane Jović, Sanje Lješković, Ranka Radinovića, Sretena Mrvaljevića, ali i Pavića Globarevića, Stane Čelebić, Darka Perovića, Omera Markišića, Dejana Golubovića, Danijele i Dušana Lakovića i preduzeća "Titan security" Podgorica, "Securitas Montenegro" Podgorica, "Top force system" Nikšić i "Ogimar MNE" Podgorica, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kako se navodi u optužnici, Jovaniću se, između ostalog, stavlja na teret da je tokom 2015. godine organizovao kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore sve do aprila 2022. godine, a čiji članovi su postali ostala okrivljena fizička i pravna lica i više drugih, zasada nepoznatih osoba čiji je cilj bilo "vršenje krivičnih djela zloupotreba službenog položaja, radi sticanja nezakonite dobiti, a djelovanje kriminalne organizacije je planirano za neograničeni vremenski period i zasnovano na primjeni određenih pravila unutrašnje kontrole i discipline članova". Nastavak suđenja zakazan je za 29. maj.

Različito o nalazu vještaka

Specijalni tužilac Zoran Vučinić protivio se predlogu advokata Veselina Radulovića da se iz spisa predmeta kao pravno nevaljan dokaz izdvoji nalaz i mišljenje vještaka Hamida Šabovića.

Tužilac smatra da je vještačenje urađeno na pravno valjan način po naredbi koju je izdala prethodna postupajuća tužiteljka u ovom predmetu.

"Bivši postupajući tužilac je naredio analizu bankarske i ostale dokumentacije i precizirao da nakon te analize dokaza u nalazu i mišljenju se bliže navedu okolnosti iz naredbe. Iz ovoga jasno proističe da SDT nije raspolagao stručnim znanjima za analizu te dokumetacije", kazao je Vučinić.

Radulović je naveo da kakvu god da je dokumentaciju vještak analizirao on nije bio ovlašćen, a SDT nije moglo da mu naredi, da cjeni da li je nešto osnovano u pravnom smislu, zakonito, te da li je stečajni upravnik ili sudija donio zakonitu odluku.

Bonus video: