Šaranović: Smanjenje kazne osuđenom za silovanje mora da ima jak odgovor vlasti, stručnjaka i laika

Šaranović je to poručio na konsultativnom saslušanju pred Odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje

16045 pregleda 13 komentar(a)
Šaranović pred Odborom, Foto: Skupština Crne Gore
Šaranović pred Odborom, Foto: Skupština Crne Gore

Ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović kazao je da nedavno smanjenje kazne, sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora za B. B koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice, mora da naiđe na snažan odgovor i zakonodavne i izvršne vlasti, stručne i laičke javnosti.

Šaranović je to poručio na konsultativnom saslušanju pred Odborom za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, na temu rješavanja pitanja bespravnih aktivnosti u šumarstvu Predlogom zakona o šumama.

"Ovako nešto mora da naiđe na snažan odgovor i zakonodavne i izvršne vlasti, stručne i laičke javnosti. Ako ovakve stvari mogu da prođu, zašto da se čudimo što možda i sudstvo adekvatno ne odgovara na krađu šuma. Iako policijski aparat se revnosno ophodi prema ovoj oblasti, takođe i nadležna tužilaštva, kada nemamo adekvatne odgovore sudija", istakao je on.

Apelacioni sud Crne Gore smanjio je kaznu sa maksimalnih 15 na osam godina zatvora B. B, koji je osuđen zbog višestrukog silovanja djevojčice.

Apelacioni sud je obrazložio da skoro duplo umanjuje kaznu jer je, kako ocjenjuju, Viši sud dao višestrukom silovanju i ranijoj osuđivanosti okrivljenog prenaglašen značaj, koji nije takvog karaktera da bi se izrekla maksimalna kazna. Smatraju da je osam godina zatvora srazmjerno težini učinjenog krivičnog djela, iako na strani B.B. nije bilo olakšavajućih okolnosti.

Za silovanje maloljetnika zakonom je predviđena kazna od pet do 15 godina zatvora, a Vijeće Apelacionog suda činili su sudije Predrag Tabaš, Srđan Vujović i Vesna Moštrokol.

Okrivljeni je, inače, u pritvoru već četiri godine, pa je odležao polovinu kazne.

Bonus video: