MCP: Joanikijeva izjava prenešena zlonamjerno, crkva kao mjeru kompromisa prihvatila izmjene zakona

"Nadležni državni organi su predložene izmjene predstavili Crkvi, kao i ostalim vjerskim zajednicama, a pravnici iz Crkve su to pitanje razmotrili i zaključili da su izmjene urađene na dobar način, s obzirom na sve okolnosti", pojašnjeno je iz Mitropolije

18604 pregleda 0 komentar(a)
Vladika Joanikije, Foto: Boris Pejovic
Vladika Joanikije, Foto: Boris Pejovic

Mitropolija crnogorsko primorska (MCP) reagovala je u vezi sa prenošenjem izjave Episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija i administratora Mitropolije crnogorsko primorske Joanikija, koji je kazao da će ukoliko izmjene članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti budu prihvaćene MCP ući u pravni sistem Crne Gore kao i druge vjerske zajednice.

"Pojedini mediji su sasvim netačno i zlonamjerno predstavili izjavu Episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, tako da javnost na osnovu te informacije može zaključiti da je on rekao da je Srpska pravoslavna crkva uradila izmjene zakona, što ne odgovara istini", kaže se u reagovanju.

Oni dodaju da je Vladika Joanikije jasno saopštio da bi Crkva, u drugim okolnostima, zahtjevala da se ovaj diskriminatorni zakon u potpunosti ukine, ali da, kako je Pravoslavna Crkva i od prethodne vlasti tražila samo one izmjene koje bi onemogućile njenu diskriminaciju, ona ni od ovih vlasti nije tražila ništa drugo.

"Uz to, jasno je rekao da je taj proces izmjene posmatran „poizdalje“ i da su ostavljeni pravnici da urade svoj posao. Dakle, nadležni državni organi su predložene izmjene predstavili Crkvi, kao i ostalim vjerskim zajednicama, a pravnici iz Crkve su to pitanje razmotrili i zaključili da su izmjene urađene na dobar način, s obzirom na sve okolnosti", pojašnjeno je iz Mitropolije.

Oni ističu da je Crkva je, kao mjeru kompromisa, a ne kao idealno rješenje, prihvatila izmjene umjesto izrade novog zakona.

"Nije bilo nepoznato šta je Crkva, još prethodnoj Vladi, iznijela kao svoj minimum zahtjeva – priznanje postojećeg pravnog subjektiviteta i odustajanje od bezakonog pokušaja nove nacionalizacije crkvene imovine. To je ovim izmjenama, Bogu hvala, i obezbjeđeno", zaključeno je u reagovanju.

Bonus video: