Prvi vikend “Festivala vjetra” u Tivtu protekao uz muziku i jedriličarska nadmetanja

Ovaj jedinstveni sportsko-kulturno-edukativi festival organizuje JK “Delfin” u saradnji sa Opštinom, Turističkom organizacijom Tivat i brojnim sponzorima, a Festival vjetra potrajaće ukupno pet vikenda do 26.maja

2724 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CG News
Foto: CG News

Jedrena po slabom jugozapadnom vjetru brzine pet do sedam čvorova, 19. Tivatska Regata UNA Montenegro CUP u nedjelju je ipak svim ljubitekljima motra, brodovaiI jedrenja u Boki, donijela uzbuđenje na cilju kod Ponte Seljanova.

Nakon višesatne upornosti i vještine u hvatanju oskudnog vjetra, prva tri broda u realnom vremenu su u samo par minuta razlike završila ovo takmičenje koje je bilo glavni događaj prvog vikenda trajanja 3. Festivala vjetra.

Ovaj jedinstveni sportsko-kulturno-edukativi festival organizuje JK “Delfin” u saradnji sa Opštinom, Turističkom organizacijom Tivat i brojnim sponzorima, a Festival vjetra potrajaće ukupno pet vikenda do 26.maja.

jedriličari
foto: CG News

Festival je zvanično počeo u petak veče velikim koncertom čuvenog beogradskog punk-rock sastava Partibrejkerski na gradskog rivi Pine u Tivtu, nakon čega su naredna dva dana vikenda bila posvećena jedriličarskim nadmetanjima – prvo "Maloj tivatskoj regati" rezervisanooj za takmičare u klasama Optimist i ILCA iz svih bokeljskih klubova, u subotu, a potom i glavnom jedričličarskom događaju ovogodišjeg Festivala vjetra – tradicionalnoj, 19. po redu “Tivatskoj regati UNA Montenegro Cup”.

To takmičenje koje je održano u nedjelju bilo je otvoreno za sve brodove tipa krstaš, ojedrene barke i katamarane, a jedrilo se na izuzetno atraktivnoj ruti- Ponta Seljanova, Gospa od Milosti, Sveti Marko, tjesnaci Ralo i Verige, obilazak Peraških otoka i povratak u cilj na Ponti Seljanovo.

jedriličari
foto: CG News

Po relativno slabom vjetru ali prelijepom danu koji je na obale Tivatkog zaliva, ali i more na brodovima posebno organizovanim za tu priliku, izveo brojnu publiku, najbrža na 19. Tivatskoj regati bila je posada kormilara Sima Dabovića iz JK “Jovo Dabović” iz Baošića sa brodom "Oxygen”.

Drugi u cilj je ušao tim Lazure Marine sa skiperom Dmitrijem Geduljanovim na jedrilici "Auckland", dok je treći bio brod "Sinji Galeb" JK Delfin, sa kormilarom Franom Tripovićem.

Posljednji u cilj ušao je Nikola Truš sa jedrilicom “Chita” pod bojama JK “Lahor” Kotor, čime je zaslužio specijalnu memorijalnu nagradu “Eldin Omeragić Kuba” - pršut. Na 19. Tivatskoj regati UNA Montenegro CUP nastupilo je ukupno 29 brodova.

U klasi 1 pobijedio je skipper Andrija Marković sa brodom “Seascape” JK Delfin ispred Romine Racković na jedriulici “Bavica” JK Lahor. U klasi 4 trijumfovao je Matija Rašović na brodu “Medusina” Brodarsko društvo “Jugole Grakalić” izHerceg Novog, u klasi 5 najbrži je bio Simo Dabović “Oxygenu”, JK “Jovo Dabović”, a u klasi 6 Goran Kovačević na brodu “Vagabund” iz JK Porto Novi.

Skiper Dimitrij Geduljanov na brodu “Auckland” iz Lazure marine u Meljinama bio je najbrži u klasi 7, dok je u klasi 8 trijumfiovao Filip Petričević na brodu “Altair” JK lahor. U klasi ojedrenih barki pobijedio je poznati veteran tivatskog jedrenja Branko Krstoviuć sa svojim čuvenim “Andamantom lentom”, dok je u klasi Hobbie Car najbrži bio Tonći Belan na jedrilici “Tonći” JK Boka Surfing iz Tivta.

Nagrade najuspješnijima na 19. izdanju tradicionalne regate u organizaciji JK Delfin dodijelio je njen osnivač, član Skupštine JK Delfin i

Bonus video: