Bajraktari: U Srebrenici ubijeno više od 8.000 Bošnjaka s ciljem etničkog čišćenja, nema sumnje da se dogodio genocid

U pismu gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, Bajraktari je kazao da se ratni zločini koji su se desili na Balkanu, ne smiju ponoviti

6381 pregleda 34 reakcija 34 komentar(a)
Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj
Bajraktari, Foto: Opština Ulcinj

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari u svoje i u ime Opštine, izrazio je solidarnost i dao podršku "Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici" o kojoj bi uskoro trebalo da se izjasni Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN).

U pismu gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić, Bajraktari je kazao da se ratni zločini koji su se desili na Balkanu, ne smiju ponoviti.

"Nema sumnje da je upravo ono što se dogodilo u julu 1995. godine u Srebrenici najtužniji dan u modernoj evropskoj istoriji kada je ubijeno više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka, s ciljem etničkog čišćenja. Kako je utvrdio Međunarodni sud pravde, a priznao veliki broj država, među njima i Crna Gora, Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, na osnovu 'Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida' (ratifikovana u 153 države) i Rezolucije broj 96, Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, nema sumnje da je ono što se dogodilo u Srebrenici genocid i da ovaj datum treba označiti kao datum kada promišljamo istoriju i odajemo pomen žrtvama koje su na taj dan zauvijek zatvorile oči", piše u pismu Bajraktarija.

Dodaje da u Ulcinju, kao opštini koja je primjer međunacionalnog suživota, smatraju da se zločini iz prošlosti ne smiju zaboraviti niti zanemariti, jer ne može biti stabilnog mira bez obračuna sa zločinima iz prošlosti.

"Kolektivno pamćenje ne smije zaboraviti zločine protiv čovječnosti, ali možda može da oprosti, uvjek stavljajući pred lice pravde sve one koji su počinili te zločine. Bez obzira na okolnosti, ne možemo imati trajni mir u regionu zanemarujući istinu i odgovornost za zločine. Stoga se Opština Ulcinj još jednom solidariše sa svim žrtvama genocida u Srebrenici, porodicama žrtava, svim građanima bošnjačke nacionalnosti, države Bosne i Hercegovine kao i Grada Sarajeva i smatramo pitanjem časti što možemo podržati ovakvu inicijativu kao veliki korak ka normalizaciji međunacionalnih odnosa na Balkanu i dugo očekivanom miru", piše na kraju pisma.

Bonus video: