USSCG manifestacijom "Dan otpora, ne odmora" obilježila Međunarodni praznik rada

USSCG saopštila da da zaposleni Međunarodmi praznik rada dočekuju u nedostojanstvenim uslovima, a da su glavni problemi i dalje rad na crno, neplaćeni prekovremeni sati, nesigurnost ugovora o radu.

13901 pregleda 32 reakcija 8 komentar(a)
Foto: Dušan Cicmil
Foto: Dušan Cicmil

Unija slobodnih sindkata (USSCG) organizoval je danas na podgoričkom Trgu nezavisnosti manifestaciju "Dan otpora, ne odmora".

Iz USSCG su odlučili da organizuju manifestaciju umjesto tradicionalne šetnje.

Na Trgu nezavisnosti se okupilo nekoliko građana, mahom zaposlenih u državnim preduzećima, gdje su ih rukovodstvo i članovi USSCG ingormisali o započetoj kampanji o reformi stambene politike i zaštite preduzeća od nacionalnog interesa.

Jedan od prolaznika je i prokomentarisao da se okupio veći broj novinara, nego sindikalaca i nezadovoljnih građana.

Generalni sekretar USSCG Srđa Keković kazao je da je poruka da moramo svaki dan da se borimo za svoja prava, da postojeća očuvamo i da poboljšamo situaciju.

"Ovu kampanju smo nazvali 'Nije sve na prodaju'. Zašto? Zato što preko tri decenija Crna Gora je u procesu tranzicije, ključni proces je proces privatizacije. U tom procesu smo ugasili mnoga privredna društva. Dakle, nismo postigli efekte koji su očekivani da proces bude transparentan, da bude pravičan da nam donese nove radna mjesta. Mi sada tražimo da se zaustavi taj kolaps. Mi smo uputili rezoluciju predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću i poslanicima pozivajući se na Ustav koji ostavlja mogućnost poslanicima da takvu jednu rezoluciju usvoje", rekao je Keković.

Njegova zamjenica Ivana Mihajlović istakla je da je nužna rezolucija o potrebi reforme stambene politike u Crnoj Gori.

"Unija slobodnih sindikata od 2019. godine do danas se svim vladam u više navrata obraćala sa incijativom da je potrebno da država preuzme odgovornost za stambenu politiku, koja bi bila adekvatna i dostupna svim onim građanima Crne Gore koji nijesu u stanju da po tržišnim pravilima obezbjede jedno od osnovnih ljudskih prava kakvo je pravo na stanovanje", istakla je Mihajlović.

Iz USSCG su ranije kazali da zaposleni Međunarodmi praznik rada dočekuju u nedostojanstvenim uslovima, a da su glavni problemi i dalje rad na crno, neplaćeni prekovremeni sati, nesigurnost ugovora o radu.

Pozvali su Vladu, lokalne vlasti i poslodavce da pokažu punu posvećenost efikasnoj primjeni radnih i socijalnih prava.

USSCG će svoj doprinos tom cilju dati manifestacijom na kojoj će promovisati rezolucije. Oni su objasnili da na taj način žele da se približe građanima i građankama, kao i da te rezolucije učine što vidljivijim kako bi dobili dodatnu podršku u njihovoj implementaciji.

Planirano je da manifestacija traje od 10 do 12 časova, a za prvih 500 građana obezbijeđeni su i prigodni pokloni.

Bonus video: