IMCG: Iskoristiti mogućnosti koje pruža perspektiva članstva u EU i ojačati novinarstvo u javnom interesu

"Da bi novinarke i novinari mogli da rade posao profesinalno, država im mora garantovati slobodu i sigurnost", ističu iz Instituta

4522 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Institut za medije Crne Gore
Foto: Institut za medije Crne Gore

Institut za medije Crne Gore (IMCG) saopštio je da treba iskoristiti mogućnosti koje pruža perspektiva članstva u Evropskoj uniji i ojačati novinarstvo u javnom interesu.

Institut je čestitao koleginicama I kolegama Svjetski dan slobode medija i izrazio "duboko poštovanje prema svima koji profesionalnim radom služe javnom interesu i uporni su podsjetnik vlastima na njihovu obavezu da omoguće slobodan rad medija".

Bez kritički orijentisanih, slobodnih, hrabrih novinarki i novinara, ističu, mnogi korupcionaški i kriminalni poslovi bi ostali zataškani i neotkriveni, slobode i prava ugroženi, ranjivi ne bi dobili prostor koji im pripada, a centri moći bi preuzeli potpunu kontrolu nad javnom sferom.

"Da bi novinarke i novinari mogli da rade posao profesinalno, država im mora garantovati slobodu i sigurnost, zbog čega i ovom prilikom pozivamo nadležne da do kraja rasvijetle ubistvo i napade na novinare, novinarke i imovinu medija iz ranijeg perioda. Bez toga ne možemo biti sigurni u istinsku volju vlasti da medijima obezbijedi slobodan ambijent za rad", piše u saopštenju.

Institut navodi i da su sloboda prikupljanja i distribucije informacija od interesa javnosti preduslov kvalitetnog informisanja, zbog čega je, kako kažu, od presudnog značaja da vlast usvajanjem i primjenom seta medijskih zakona onemogući uzurpaciju medija, posebno Javnog servisa.

"Globalni trendovi ukazuju na zamor publike od vijesti, pad prihoda od oglašavanja, sve više sadržaja za koje se pretpostavlja da su generisani od strane vještačke inteligencije, što od medija zahtijeva preispitivanje uloge i nova prilagođavanja. Ti trendovi se reflektuju na Crnu Goru, njen specifičan, tržišno mali i stranom uticaju izloženi medijski prostor. Imajući u vidu krhkost institucija, otpor promjenama, podijeljenost medijske scene, rizici za etično novnarstvo, održivost etabliranih medija i kontrolu neprimjerenog uticaja su izraženiji nego u uređenim društvima koja uveliko razrađuju medijske politike i pravila s ciljem zaštite demokratije", dodaje se.

Iz Instituta su saopštili kako se nadaju da će Crna Gora, zalaganjem i umrežavanjem svih aktera u društvu kojima je stalo do slobode medija i odbrane demokratije i čija je to obaveza i odgovornost, iskoristiti mogućnost koju pruža perspektiva članstva u EU i obezbijediti bolje zakonske uslove za rad novinarki i novinara, jače garancije za slobodan rad medija, te da će smanjiti rizike uplitanja u uređivačku autonomiju javnog i lokalnih medijskih servisa.

Bonus video: